Israel. Obuzele lansate spre Siria au fost un avertisment. Artileria a evitat deliberat poziţiile militare siriene

de G.S.    |    11 Noi 2012   •   16:35
Israel. Obuzele lansate spre Siria au fost un avertisment. Artileria a evitat deliberat poziţiile militare siriene Foto: Mediafax/AFP
Update 16:35 - Obuzele lansate de Israel spre Siria au fost un avertisment, artileria israeliană evitând deliberat poziţiile militare aflate de partea siriană, anunţă postul public de radio din Israel, citat de AFP.
   
"În urmă cu puţin timp, un obuz de mortieră lansat din Siria a lovit un post al armatei israeliene din Platoul Golan, în cadrul conflictului intern din Siria. În replică, militarii israelieni au tras focuri de avertisment spre partea siriană", precizează armata israeliană, subliniind că au fost evitate deliberat poziţiile militare situate de cealaltă parte a frontierei.
   
În paralel, Israelul a sesizat ONU în legătură cu acest incident.

-------------------

Israelul a lansat, duminică, obuze de artilerie spre teritoriul sirian, pentru prima dată din 1973, ripostând la tiruri de obuze provenind din Siria, relatează site-ul israelian Ynetnews.
   
Potrivit ziarului Haaretz, mai multe obuze de mortieră au fost lansate, duminică dimineaţă, din Siria spre Platoul Golan, o zonă aflată sub controlul Israelului. Incidentul nu s-a soldat cu victime.
   
În replică, artileria israeliană a lansat mai multe obuze spre teritoriul sirian, un gest fără precedent de la Războiul "Yom Kippur", din anul 1973. Nu există informaţii despre eventuale victime de partea siriană în urma atacului israelian.
   
Vineri, Israelul l-a somat pe preşedintele Siriei, Bashar Al-Assad, să evite tirurile cu obuze în zona Platoului Golan, statul evreu avertizând că este pregătit să se apere. Avertismentul a fost lansat în contextul în care mai multe obuze de mortieră au fost lansate în ultima săptămână din Siria spre Podişul Golan, o zonă aflată sub controlul Israelului din anul 1967. Armata israeliană a stabilit că obuzele nu au fost lansate intenţionat, ci au ajuns eronat pe teritoriul israelian, în cadrul confruntărilor armate dintre forţele opoziţiei siriene şi trupele subordonate regimului Al-Assad.
   
"Considerăm că regimul de la Damasc este responsabil de ceea ce se întâmplă de-a lungul frontierei", a atras atenţia vicepremierul israelian Moshe Ya'alon. "În cazul în care conflictul din Siria se va extinde în direcţia noastră, vom şti cum să apărăm cetăţenii statului Israel şi suveranitatea israeliană", a adăugat oficialul israelian.
   
Israelul a anexat oficial Înălţimile Golan în anul 1981, deşi decizia nu este recunoscută la nivel internaţional. Siria insistă că teritoriul strategic îi aparţine şi a negociat situaţia cu statul evreu. Deşi cele două state au semnat un acord privind demilitarizarea zonelor de frontieră, practic sunt în război în continuare, pentru că nu există niciun acord de pace.
   
Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi confruntări militare între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar Al-Assad şi forţele opoziţiei. Bilanţul conflictului civil este de cel puţin 37.000 de morţi, conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, dar cifrele nu pot fi verificate din alte surse.

x close