Antena 3 CNN Externe Justiţia boliviană a emis un mandat de arestare a generalului care l-a capturat pe Che Guevara

Justiţia boliviană a emis un mandat de arestare a generalului care l-a capturat pe Che Guevara

Justiţia boliviană a emis un mandat de arestare a generalului care l-a capturat pe Che Guevara
Sursa foto: Foto: picsmusters.co.cc
de S.T.    |    11 Oct 2012   •   11:28

Justiţia boliviană a emis un mandat de arestare pe numele unui general în retragere, Gary Prado Salmon, celebru pentru arestarea lui Ernesto Che Guevara în 1967, din cauza unor presupuse legături ale acestuia cu o grupare de mercenari, a anunţat miercuri judecătorul Sixto Fernandez, relatează AFP.

Justiţia, care îl suspectează pe generalul Prado că are legături cu o grupare destructurată a mercenarului boliviano-croato-ungur Eduardo Rozsa Flores, a emis acest mandat de arestare pe numele fostului general, în vârstă de 73 de ani, după ce a constatat că acesta nu s-a prezentat la o audiere, la un tribunal de la Tarija.

Gruparea este acuzată de către Guvernul lui Evo Morales că a plănuit un război civil cu scopul de a provoca secesiunea bogatei regiuni Santa Cruz, în zona central-estică.

În mai 2010, Prado Salmon a fost deja plasat sub arest la domiciliu în acest caz, în care sunt implicaţi 39 de suspecţi, dintre care cel puţin zece sunt încarceraţi. La vremea respectivă, el a denunţat "o invenţie" cu scopul unei "hărţuiri politice".

Militarul l-a arestat pe Che Guevara în timp ce acesta încerca să creeze un fief revoluţionar în Bolivia. Membrul gherilei cubanezo-argentiniene a fost executat, ulterior, în octombrie 1967, în urmă cu 45 de ani.

Alţi doi suspecţi, între care un alt general în retragere sunt vizaţi de un mandat de arestare pentru aceleaşi motive.

Eduardo Rozsa Flores a fost împuşcat, în aprilie 2009, de către poliţie, alături de un tânăr irlandez, Michael Dwyer, şi un croato-ungur, Arpad Magyarosi.

Citeşte şi:

"Patimile lui Che". Sfârşitul omului care a fost comparat cu Hristos

×
Subiecte în articol: mandat de arestare mandat de arestare
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close