Antena 3 CNN Externe Mandat de arestare pentru un fost ministru israelian, emis de un tribunal din Marea Britanie

Mandat de arestare pentru un fost ministru israelian, emis de un tribunal din Marea Britanie

Mandat de arestare pentru un fost ministru israelian, emis de un tribunal din Marea Britanie
17 Dec 2009   •   14:59

Un tribunal britanic a emis un mandat de arestare pentru fostul ministru israelian de Externe, Tzipi Livni, acuzată de crime de război care ar fi fost comise în Gaza anul acesta, relatează Guardian.co.uk. Mandatul a fost retras după ce s-a constatat că aceasta nu se află în Marea Britanie.

Tzipi Livni, membra a cabinetului de război în timpul Operaţiunii Cast Lead, ar fi trebuit să se afle duminică la Londra în cadrul unei întâlniri, însă şi-a anulat vizita.

Potrivit The Guardian, magistraţii din Westminster au emis mandatul la solicitarea avocaţilor care reprezintă victimele din timpul luptelor, însă mandatul a fost retras ulterior.

Este primul mandat prin care un fost ministru israelian ar fi putut fi arestat în Marea Britanie, şi reprezintă o dovadă a eforturilor depuse în vederea acuzaţiilor privind crimele de război din cadrul unei ?jurisdicţii internaţionale?

Israelul respinge acste eforturi catalogându-le ca fiind motivate politic, şi a declarat că acţiunile sale au fost efectuate în auto-apărare faţă de rachetele lansate din Gaza.

Livni, lidera partidului din opoziţie, Kadima, a jucat un rol decisiv în privinţa deciziilor luate înaintea şi în timpul ofensivei care a durat trei săptămâni. Palestinienii susţin că au murit 1.400 de persoane, cea mai mare parte fiind civili. Israelul, în schimb, a numărat 1.166 decese, majoritatea fiind consideraţi combatanţi.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: ministru de Externe mandat de arestare
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close