Mandat de arestare pentru un fost ministru israelian, emis de un tribunal din Marea Britanie

17 Dec 2009   •   14:59
Mandat de arestare pentru un fost ministru israelian, emis de un tribunal din Marea Britanie

Un tribunal britanic a emis un mandat de arestare pentru fostul ministru israelian de Externe, Tzipi Livni, acuzată de crime de război care ar fi fost comise în Gaza anul acesta, relatează Guardian.co.uk. Mandatul a fost retras după ce s-a constatat că aceasta nu se află în Marea Britanie.

Tzipi Livni, membra a cabinetului de război în timpul Operaţiunii Cast Lead, ar fi trebuit să se afle duminică la Londra în cadrul unei întâlniri, însă şi-a anulat vizita.

Potrivit The Guardian, magistraţii din Westminster au emis mandatul la solicitarea avocaţilor care reprezintă victimele din timpul luptelor, însă mandatul a fost retras ulterior.

Este primul mandat prin care un fost ministru israelian ar fi putut fi arestat în Marea Britanie, şi reprezintă o dovadă a eforturilor depuse în vederea acuzaţiilor privind crimele de război din cadrul unei ?jurisdicţii internaţionale?

Israelul respinge acste eforturi catalogându-le ca fiind motivate politic, şi a declarat că acţiunile sale au fost efectuate în auto-apărare faţă de rachetele lansate din Gaza.

Livni, lidera partidului din opoziţie, Kadima, a jucat un rol decisiv în privinţa deciziilor luate înaintea şi în timpul ofensivei care a durat trei săptămâni. Palestinienii susţin că au murit 1.400 de persoane, cea mai mare parte fiind civili. Israelul, în schimb, a numărat 1.166 decese, majoritatea fiind consideraţi combatanţi.

Antena3.ro

Parteneri
x close