Antena 3 CNN Externe Mandat european de arestare pentru Carles Puigdemont, premierul destituit al Cataloniei

Mandat european de arestare pentru Carles Puigdemont, premierul destituit al Cataloniei

Mandat european de arestare pentru Carles Puigdemont, premierul destituit al Cataloniei
de M.Z.    |    03 Noi 2017   •   22:06

Curtea Naţională a Spaniei a emis vineri un mandat european de arestare pe numele premierului destituit al provinciei spaniole Catalonia, Carles Puigdemont, informează DPA.

Aceeaşi instanţă a emis mandate similare şi pentru patru foşti miniştri din guvernul regional catalan. Toţi cei cinci se află în Belgia. Foştii lor colegi de cabinet, cu excepţia unuia singur eliberat pe o cauţiune de 50.000 de euro, au fost deja arestaţi preventiv în Spania. 

Judecătoarea Carmen Lamela a decis arestarea lui Puigdemont şi a celor patru foşti miniştri după ce aceştia nu au dat curs citaţiei de a se prezenta joi în faţa instanţei din Madrid, pentru a răspunde acuzaţiilor legate de proclamarea independenţei Cataloniei. 

Înaintea emiterii mandatelor de arestare, Comisia Europeană a apreciat că procesul separatiştilor catalani este exclusiv o problemă a justiţiei. O purtătoare de cuvânt a Comisiei, citată de AFP, a declarat că "acesta este un dosar destinat în întregime autorităţilor judiciare, a căror independenţă o respectăm pe deplin". Annika Breidthardt a dat acelaşi răspuns şi cu alte ocazii când a fost întrebată care este poziţia Comisiei Europene faţă de procedurile judiciare începute de autorităţile spaniole după referendumul privind independenţa faţă de Spania, organizat pe 1 octombrie de guvernul provinciei Catalonia. 

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close