Antena 3 CNN Externe Manifestaţii de amploare la Tbilisi. Zeci de mii de oameni au participat la un protest al opoziţiei

Manifestaţii de amploare la Tbilisi. Zeci de mii de oameni au participat la un protest al opoziţiei

Manifestaţii de amploare la Tbilisi. Zeci de mii de oameni au participat la un protest al opoziţiei
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
29 Sep 2012   •   19:29

Zeci de mii de persoane au participat sâmbătă la Tbilisi la una dintre cele mai importante manifestaţii ale opoziţiei din Georgia, marcând finalul campaniei pentru alegerile legislative cruciale de luni în această fostă republică sovietică, relatează AFP.
   
Principala coaliţie a opoziţiei condusă de către miliardarul Bidzina Ivanişvili a mobilizat zeci de mii de persoane în Piaţa Libertăţii, în centrul capitalei, potrivit unor jurnalişti AFP. Autorităţile şi organizatorii nu au publicat nicio estimare a numărului participanţilor.
   
Simpatizanţi ai "Visului Georgian", cei mai mulţi purtând tricouri de culoarea bleu - culoarea coaliţiei de opoziţie - s-au reunit în jurul pieţei şi pe două străzi adiacente, agitând steaguri şi scandând "Georgia! Georgia!", pe o temperatură de 28 de grade Celsius.
   
"Sistemul lui Saakaşvili trebuie distrus. Situaţia ţării noastre va fi decisă în aceste alegeri", a strigat Ivanişvili, aclamat de mulţime.
   
"A venit vremea unui nou Guvern", a adăugat el, cu două zile înainte de aceste alegeri legislative cu o miză crucială, în măsura în care schimbări ale Constituţiei vor spori puterile Parlamentului şi premierului şi le vor reduce pe cele ale preşedintelui, în 2013, anul în care Mihail Saakaşvili va încheia al doilea mandat, fără să mai poată candida pentru al treilea mandat consecutiv.
   
Manifestaţia, care a durat aproximativ o oră, s-a încheiat cu câteva cântece ale fiului lui Ivanişvili, cântăreţul rapp Bera, care a urcat pe scenă pentru a interpreta imnul coaliţiei, moment în care mii de baloane de culoarea bleu erau lăsate să plutească spre cer.
   
În acelaşi moment, mii de simpatizanţi pro-Saakaşvili au participat la o reuniune la Batumi, oraş situat la malul Mării Negre, mulţi dintre ei agitând steaguri georgiene şi scandând "Mişa! Mişa!", numele scurt al lui Mihail Saakaşvili.
   
"Prieteni, avem nevoie de ajutorul vostru pentru ca nimeni să  nu poată să facă să înceteze miracolul pe care îl creăm cu toţii în Georgia", a declarat Saakaşvili, în timp ce o altă manifestaţie favorabilă puterii avea loc la Kutaisi, al doilea cel mai important oraş din ţară.
   
Partidul aflat la putere şi opoziţia şi-au utilizat ultimele forţe pentru acest scrutin, în cursul căruia Mişcarea Naţională Unificată a lui Saakaşvili - care deţine 119 dintre cele 150 de mandate în Parlamentul în exerciţiu - ar putea să se afle în dificultate, în urma dezvăluirii unui scandal privind torturarea unor deţinuţi.
   
Delegaţiile Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Consiliului Europei (CoE), NATO şi Parlamentului European (PE) la Tbilisi au publicat sâmbătă un comunicat comun îndemnând candidaţii la alegerile legislative să "dea dovadă de reţinere, să renunţe la violenţă şi să nu răspundă provocărilor".
   
"Liderii politici ar trebui să fie aleşi la urne şi nu în stradă", subliniază comunicatul, referindu-se la eventuale manifestaţii în urma alegerilor.
   
Saakaşvili şi Ivanişvili nu s-au cruţat într-o campanie marcată de "provocare" şi "agresivitate", potrivit observatorilor OSCE prezenţi în această fostă republică sovietică din Caucaz cu 4,5 milioane de locuitori.
   
Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE) au îndemnat la organizarea unor alegeri libere şi echitabile în această ţară care vrea să se alăture unor instituţii occidentale ca NATO, spre marea nemulţumire a Rusiei vecine.

×
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close