Antena 3 CNN Externe Marea Britanie insistă ca Israelul să revină asupra deciziei de a construi 3.000 de locuinţe în Cisiordania

Marea Britanie insistă ca Israelul să revină asupra deciziei de a construi 3.000 de locuinţe în Cisiordania

Marea Britanie insistă ca Israelul să revină asupra deciziei de a construi 3.000 de locuinţe în Cisiordania
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
01 Dec 2012   •   20:17

Ministrul britanic de Externe, William Hague, şi-a exprimat "preocuparea" în legătură cu planul israelian de extindere a coloniilor din Cisiordania, îndemnând statul evreu să revină asupra deciziei, informează AFP.
   
"Sunt extrem de preocupat de informaţiile privind planul de construire a încă 3.000 de locuinţe în Ierusalimul de Est şi Cisiordania", a spus Hague.
   
"Marea Britanie sfătuieşte Guvernul israelian să revină asupra deciziei", adaugă şeful diplomaţiei britanice, reamintind că, "din punctul de vedere al legislaţiei internaţionale, coloniile israeliene sunt ilegale".
   
La rândul său, Casa Albă a criticat planul Israelului de construire a încă 3.000 de locuinţe în coloniile din Cisiordania, apreciind că iniţiativa este "contraproductivă" reluării procesului de pace.
   
"Credem că aceste acţiuni sunt contraproductive şi vor îngreuna reluarea negocierilor directe şi posibilitatea de a se ajunge la soluţia existenţei a două state", a declarat Tommy Vietor, purtătorul de cuvânt al Consiliului american pentru Securitate Naţională.
   
"Toate administraţiile Statelor Unite au transmis clar Israelului că acţiunile de extindere a coloniilor afectează şansele de ajungere la o pace durabilă", a declarat secretarul de Stat american, Hillary Clinton.
   
Cabinetul de securitate israelian a aprobat vineri construirea a 3.000 de locuinţe suplimentare în Ierusalimul de Est şi în coloniile din Cisiordania, în replică la acordarea statutului de stat observator Palestinei de către Adunarea Generală ONU.
   
Conform unui oficial israelian, statul evreu îşi rezervă dreptul unor măsuri suplimentare, în conformitate cu "interesele strategice".
   
Decizia a fost luată după ce Adunarea Generală ONU a acordat teritoriilor palestiniene statutul de stat observator. Activităţile israeliene de colonizare constituie unul dintre obstacolele principale în procesul de pace cu palestinienii. Vicepremierul israelian Sylvan Shalom a avertizat că Israelul nu mai are practic nicio obligaţie conform Acordurilor de la Oslo: "Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas nu a rămas fidel angajamentelor asumate de predecesorul său, Yasser Arafat, prin Acordurile de la Oslo (1993), care interziceau iniţiativele unilaterale. Încălcarea acestor acorduri oferă şi Israelului dreptul la iniţiative unilaterale precum aplicarea suveranităţii israeliene în teritorii".

×
Subiecte în articol: Marea Britanie Cisiordania decizie Israel
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close