Antena 3 CNN Externe "Miracolul de şapte minute". Ţara în care respectul pentru oameni este mai presus decât banii

"Miracolul de şapte minute". Ţara în care respectul pentru oameni este mai presus decât banii

"Miracolul de şapte minute". Ţara în care respectul pentru oameni este mai presus decât banii
de O.P.    |    23 Oct 2012   •   09:55

Ce v-a uimit ultima dată când aţi călătorit cu trenul? Condiţiile ireproşabile în care aţi stat, confortul, amabilitatea personalului sau punctualitatea?

De cele mai multe ori, în România, o călătorie cu trenul însemnă mulţi nervi pentru călători, întârzieri de câteva minute (în cel mai fericit caz), condiţii îndoielnice şi angajaţi nervoşi şi plictisiţi. Există însă locuri în lume unde călătorii care aleg să meargă cu trenul sunt trataţi regeşte, iar condiţiile din vagoane sunt impecabile.



În Japonia, trenurile de mare viteză au fost inaugurate în 1964, iar acum, la mai bine de patru decenii de la lansarea lor, au ajuns să circule cu o viteză record de 443 km/h.

Shinkansen este denumirea în japoneză a acestor trenuri, iar sute de mii de oameni se bucură în fiecare zi de servicii impecabile şi promptitudine din partea angajaţilor.



La ora de vârf, pe peronul din Tokyo, unde garează trenul se strâng zeci de mii de oameni, gata să fie transportaţi către marile oraşe ale Japoniei. Pentru că din momentul în care ajung în gară şi până la plecare, trenul nu staţionează decât 12 minute, angajaţii de la salubritate intră în vagoane şi fac curăţenie pentru ca cei care vor călători să se bucure de tot confortul.



Astfel, în şapte minute, toate hârtiile, sau ambalajele dispar, culoarele sunt aspirate, mesele sunt curăţate, iar scaunele aranjate pentru noii călători care vor merge cu trenul. Autorităţile nipone numesc acest efort "miracolul de şapte minute", iar angajaţii de la salubritate sunt foarte apreciaţi de cetăţenii japonezi.





×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close