Antena 3 CNN Externe Mobilizare a MARINEI AMERICANE în Marea Neagră

Mobilizare a MARINEI AMERICANE în Marea Neagră

Mobilizare a MARINEI AMERICANE în Marea Neagră
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
01 Feb 2014   •   13:38
Două nave militare ale Statelor Unite au plecat în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă din Italia spre Marea Neagră, unde vor fi disponibile pentru evacuarea cetăţenilor americani, în cazuri de necesitate, sau pentru alte situaţii de urgenţă, în timpul Jocurilor Olimpice de la Soci.
Potrivit unor oficiali americani, nava militară USS Mount Whitney a plecat vineri seară din Portul Gaeta, situat în sudul Italiei. Fregata USS Taylor a plecat din Portul Napoli sâmbătă dimineaţă. Ambele nave, care au la bord elicoptere militare de tip H-60, vor ajunge în Marea Neagră în cel mult două zile. Informaţia a fost confirmată de oficiali militari americani, care au precizat că la Soci vor fi trimişi aproximativ 25 de agenţi americani specializaţi în combaterea terorismului, scrie Mediafax.
Pentagonul a comunicat că navele se vor afla în Marea Neagră în cadrul unor misiuni "normale" şi pot participa la diverse misiuni, inclusiv la operaţiuni de comunicare şi evacuare.
Surse de la Pentagon au explicat că cele două nave militare şi avioane de transport vor fi disponibile în cadrul unui plan de urgenţă pentru evacuarea cetăţenilor americani, inclusiv a atleţilor, în cazul unor situaţii grave de securitate pe durata Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci, programate în intervalul 6-23 februarie 2014. Avioanele disponibile vor fi de tip C-17, staţionate la baze din Germania. Aparatele de transport pot ajunge în ţări riverane Mării Negre în mai puţin de două ore. "Navele şi avioanele vor fi disponibile în caz de necesitate, în cazul în care Rusia va solicita ajutor", a precizat un oficial de la Pentagon, adăugând că Moscova va trebui să autorizeze intrarea personalului militar american pe teritoriul Rusiei. "Dacă va avea loc vreun atac terorist major va trebui să putem evacua cetăţenii americani", a insistat oficialul american.
Grupuri islamiste din Caucazul rus au ameninţat că vor încerca să comită atacuri teroriste în timpul Jocurilor Olimpice de la Soci, staţiune situată pe litoralul Mării Negre.
Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a afirmat, într-un interviu acordat CNN, că Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci vor fi "sigure", recomandându-le totuşi cetăţenilor americani să fie vigilenţi pentru că există în continuare riscuri. În ultimele săptămâni, Casa Albă exprimase preocupare în legătură cu riscul comiterii unor atentate la Soci în cursul Jocurilor Olimpice din sudul Rusiei. "Autorităţile ruse cunosc mizele... Înţeleg că există potenţiale ameninţări, iar noi ne coordonăm cu ele", a dat asigurări Obama.
 

×
Parteneri
Furtuna Mathis loveşte Europa! Ce fenomene meteo extreme sunt așteptate
x close