Antena 3 CNN Externe Mobilizare de trupe americane la granița cu România. Ce se întâmplă în Bulgaria

Mobilizare de trupe americane la granița cu România. Ce se întâmplă în Bulgaria

Mobilizare de trupe americane la granița cu România. Ce se întâmplă în Bulgaria
Sursa foto: Foto: Pixabay
15 Feb 2017   •   20:18

Trupe americane au fost desfăşurate miercuri în Bulgaria şi vehicule blindate şi armament greu urmează să ajungă până la sfârşitul săptămânii în ţară în cadrul misiunii NATO ce vizează consolidarea capacităţii de apărare a Europei de est, a anunţat Ministerul bulgar al Apărării, relatează Reuters.

Desfăşurarea de trupe SUA la baza militară de la Novo Selo, în estul Bulgariei, face parte din operaţiunea Atlantic Resolve şi are drept scop să semnaleze Rusiei angajamentul aliaţilor faţă de aliaţii săi est-europeni, a precizat ministerul.

În cadrul strategiei convenite în iulie anul trecut de liderii Alianţei, NATO îşi consolidează prezenţa în regiune în cadrul celei mai ample operaţiuni de acest gen de după încheierea Războiului Rece pentru a-şi linişti membrii estici alarmaţi de preluarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea, în 2014.

Jim Mattis, în prima sa vizită în Europa în calitate de ministru american al apărării, a declarat miercuri că preşedintele Donald Trump sprijină ferm NATO. În timpul campaniei prezidenţiale, Trump a criticat aspru Alianţa Nord-Atlantică pe care a numit-o 'depăşită'.

Mattis şi-a avertizat însă aliaţii NATO la Bruxelles că SUA îşi vor diminua implicarea în cadrul alianţei dacă ceilalţi membri nu îşi sporesc cheltuielile pentru apărare.

Ministerul bulgar al Apărării a anunţat că aproximativ 120 de soldaţi americani au ajuns la baza militară de la Novo Selo.

Desfăşurarea de trupe americane pe flancul estic al NATO include peste 80 de tancuri de luptă şi sute de vehicule blindate. Unitatea militară va fi desfăşurată prin rotaţie în mai multe ţări, inclusiv în Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania şi România.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Bulgaria trupe România NATO
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close