Antena 3 CNN Externe NATO este în alertă. Rusia ar fi decis mobilizarea a 100.000 de soldați la granițele Alianței

NATO este în alertă. Rusia ar fi decis mobilizarea a 100.000 de soldați la granițele Alianței

NATO este în alertă. Rusia ar fi decis mobilizarea a 100.000 de soldați la granițele Alianței
25 Aug 2017   •   08:41

NATO şi-a exprimat joi regretul faţă de o lipsă de 'transparenţă' din partea Rusiei şi a Belarusului privind manevre militare prevăzute să aibă loc la graniţele Alianţei şi la care aceasta din urmă va putea să trimită doar doi observatori pentru o perioadă de timp limitată, relatează AFP.

Mai multe ţări din NATO sunt preocupate de acest exerciţiu 'Zapad 2017' (Vest 2017), prevăzut să aibă loc între 14 şi 20 septembrie în Belarus, un aliat al Moscovei care are graniţe cu Letonia, Lituania şi Polonia, potrivit Agerpres.

Aproape 12.700 militari din Belarus şi Rusia urmează să participe la acest exerciţiu, potrivit guvernului de la Minsk, dar Lituania afirmă că în realitate vor fi mobilizaţi circa 100.000 de soldaţi.

La invitaţia Belarusului, 'NATO va trimite doi experţi pentru a asista' la 'zilele destinate vizitatorilor de rang înalt', a indicat un responsabil al Alianţei.
Dar 'regretăm faptul că nici Rusia nici Belarus nu au aplicat pentru Zapad măsurile de transparenţă prevăzute în documentul de la Viena, conform regulilor aprobate de toate statele membre OSCE', a adăugat acest responsabil.

NATO consideră că Rusia, în calitate de membră a Organizaţiei pentru securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi cosemnatară a acestui document convenit după încheierea Războiului Rece, trebuie să manifeste o mai mare deschidere privind exerciţiile sale militare de amploare.
Documentul de la Viena, menit să evite 'neînţelegerile şi erorile de apreciere' prevede în special ca observatorii externi să primească 'informaţii privind scenariul şi desfăşurarea' exerciţiului militar, să aibă 'ocazia de a vorbi cu soldaţi individual' în timpul manevrelor precum şi să efectueze 'survoluri în timpul desfăşurării exerciţiului', a explicat responsabilul NATO.

'În loc de acesta, Rusia şi Belarus aleg o abordare selectivă şi insuficientă. A dori să se evite astfel o transparenţă obligatorie reprezintă o problemă', a subliniat el.
'Totul va fi ca de obicei, deschis şi amical', a dat asigurări, la rândul său, ministrul adjunct rus al Apărării, Alexandre Fomin, joi pe canalul Rossiya 24. 'Sunt manevre comune planificate, nu este o agresiune aşa cum susţin unele ţări. Nu văd motiv de îngrijorare', a spus el.

În iulie, NATO şi Rusia au convenit măsuri menite să evite orice risc de potenţiale confruntări în cursul exerciţiilor militare.

×
Subiecte în articol: NATO Rusia
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close