Antena 3 CNN Externe Noi cutremure puternice în Chile de 7,2 şi 6,9. Alerta de tsunami, ridicată

Noi cutremure puternice în Chile de 7,2 şi 6,9. Alerta de tsunami, ridicată

Noi cutremure puternice în Chile de 7,2 şi 6,9. Alerta de tsunami, ridicată
11 Mar 2010   •   17:21

Un nou seism cu magnitudinea de 7,2 pe scara Richter s-a produs joi dimineaţă în Chile. Cutremurul a fost măsurat de Institutul American de Geofizică la ora locală 11.39 (16.39 ora României). S-a produs la o adâncime de 35 kilometri şi la 137 kilometri sud de Valparaiso şi 147 de kilometri sud-vest de Santiago. Potrivit AFP, cutremurul s-a resimţit în mai multe oraşe din centrul statului Chile, printre care şi în capitala Santiago, plus oraşul de coastă Valparaiso, unde se află sediul Parlamentului şi unde a fost învestit preşedintele Sebastian Pinera.

Cutremurul a avut trei replici puternice (printre care una de 6,9 pe scara Richter), care au fost resimţite în mai multe oraşe din centrul Chile. A fost emisă o alertă de tsunami iar seismele au provocat panică înainte de învestirea preşedintelui ales, Sebastian Pinera.

Parlamentul chilian a fost evacuat apoi, la scurt timp după învestirea preşedintelui Sebastian Pinera, în urma alertei de tsunami emise pentru litoral şi la scurt timp după producerea seismului. Biroul naţional pentru situaţii de urgenţă (Onemi) a anunţat alerta de tsunami pentru centrul ţării.

Cutremurul a provocat panică printre personalităţile care erau prezente la ceremonia de investitură a preşedintelui Sebastian Pinera, printre care şapte şefi de stat din America Latină.

Aceasta este cea mai puternică replică a seismului din 27 februarie. În urmă cu doar câteva zile, se produsese o alta, de 6,8, provocând haos într-o ţară aflată deja sub spectrul groazei. Cel mai nou bilanţ al victimelor cutremurului de acum o săptămână din Chile indică peste 450 de morţi. În acest timp, oamenii îşi continuă lupta pentru supravieţuire după cea mai puternică replică a seismului din 27 februarie, care a măsurat 8,8.

Replica de pe 6 martie a avut epicentrul la 41 de kilometri de oraşul Concepicion şi a distrus o mare
parte a clădirilor deja afectate de seismul din 27 februarie. Specialiştii spun că seismul a durat aproape un minut.

UPDATE: După aproximativ patru ore de la cele trei replici puternice ale cutremurului, alerta de tsunami a fost ridicată pe litoralul chilian, a anunţat Biroul naţional pentru situaţii de urgenţă (Onemi) din Chile, citat de AFP. Onemi nu a menţionat victime sau pagube materiale.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: cutremur Chile cutremur Chile seism
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close