Antena 3 CNN Externe Preşedintele egiptean, pregătit să anuleze starea de urgenţă în cele trei provincii afectate de violenţe

Preşedintele egiptean, pregătit să anuleze starea de urgenţă în cele trei provincii afectate de violenţe

Preşedintele egiptean, pregătit să anuleze starea de urgenţă în cele trei provincii afectate de violenţe
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
29 Ian 2013   •   19:32

Preşedintele egiptean Mohamed Morsi s-a declarat pregătit să anuleze starea de urgenţă decretată duminică în trei provincii afectate de violenţe mortale, în cazul în care securitatea zonei cunoaşte progrese notabile, a anunţat marţi preşedinţia, informează AFP.

Morsi s-a exprimat luni, în cadrul unei reuniuni cu formaţiunile politice, îndeosebi islamice, în cadrul dialogului naţional pe care l-a convocat şi pe care Frontul Salvării Naţionale (FSN), principala coaliţie de opoziţie l-a boicotat.
   
În funcţie de evoluţia situaţiei, preşedintele ar putea "menţine starea de urgenţă pentru o lună, reduce durata acesteia, poate restrânge aria geografică pe care o acoperă, sau o poate anula complet", potrivit unui comunicat.
   
Această decizie intervine la o săptămână după o nouă sesiune de dialog naţional, precizează comunicatul, adăugând că "preşedinţia a reluat contactul cu forţele politice naţionale absente (reuniunea de luni) pentru a le convinge să ia parte" la dialog.
   
Mai multe voci, îndeosebi din partea opoziţiei şi organizaţiilor societăţii civile, au criticat vehement decretarea stării de urgenţă.
   
Starea de urgenţă este în vigoare la Port-Said, Suez şi Ismailya (nord-est), pentru o perioadă de 30 de zile. Ea este însoţită de interdicţia de a ieşi din casă pe perioada nopţii pentru 30 de zile în cele trei provincii, între orele 21.00 şi 06.00.
   
Violenţele din ultimele zile au făcut 52 de morţi, îndeosebi la Port-Said şi Suez, unde armata a fost detaşată pentru a proteja clădirile publice şi instalaţiile strategice precum Canalul Suez.
 


×
Subiecte în articol: Mohamed Morsi
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close