Antena 3 CNN Externe Rusia a amenințat Bosnia cu scenariul ucrainean

Rusia a amenințat Bosnia cu scenariul ucrainean

Ambasadorul Rusiei în Bosnia și Herțegovina, Igor Kalabukhov, a declarat că țara are dreptul de a decide dacă va fi membru NATO, dar Moscova își rezervă dreptul de a reacționa la o astfel de posibilitate.

Rusia a amenințat Bosnia cu scenariul ucrainean
Sursa foto: Twitter/k_akfa
de Alexandra Ionescu    |    17 Mar 2022   •   12:26

El a spus acest lucru la un post TV bosniac.

"Dacă (Bosnia și Herțegovina) decide să participe la ceva, aceasta este o chestiune internă. Dar reacția noastră este o altă chestiune. Folosind exemplul Ucrainei, am arătat la ce ne așteptăm. Dacă există o amenințare, vom reacționa ”, a spus Kalabukhov.

El a remarcat că nu crede că „într-o fantezie, într-o anumită realitate, BiH devine membră a NATO”, pentru că „nu există un consens în țară, iar BiH nu va lua o decizie atât de ușor în aceste circumstanțe”.

Potrivit ambasadorului rus, Rusia nu are încă un plan de acțiune pentru BiH, iar Moscova va reacționa „analiza situației strategice și geopolitice”.

Șeful Prezidiului Bosniei și Herțegovinei, Zeljko Komsic, a condamnat declarația ambasadorului Rusiei în BiH.

„Condamn ferm amenințările ambasadorului Federației Ruse în BiH”, pe care el le-a exprimat când a comentat cu privire la posibilitatea aderării Bosniei și Herțegovinei la NATO, a subliniat Komsic, potrivit Pravda.

 „Mesajul ambasadorului rus, dând exemplul Ucrainei, împotriva căreia Rusia comite o agresiune, este lipsit de ambiguitate, dar în același timp inacceptabil pentru Bosnia și Herțegovina”, a subliniat șeful Prezidiului BiH.

Komsic a menționat că decizia Bosniei și Herțegovinei de a adera la NATO poate fi doar o decizie a instituțiilor din Bosnia și Herțegovina și nu un pretext pentru un atac asupra Bosniei și Herțegovinei.

„În calitate de șef al Prezidiului BiH, am obligația să condamn și să resping amenințările care nu sunt doar o amenințare pentru Bosnia și Herțegovina, ci și o amenințare la adresa păcii și stabilității în Balcanii de Vest”, a spus Komsic.

Bosnia și Herțegovina a fost invitată de NATO să se alăture Planului de acțiune pentru aderare (MAP) în 2010.

În același timp, partea sârbă a BiH, Republica Srpska, și-a declarat neutralitatea militară în 2017.

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina Bosnia
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close