Antena 3 Externe Seismul din Japonia ar fi deplasat cu 2,4 metri cea mai mare insulă din arhipelag

Seismul din Japonia ar fi deplasat cu 2,4 metri cea mai mare insulă din arhipelag

de Antena3.ro    |    12 Mar 2011   •   11:56
Seismul din Japonia ar fi deplasat cu 2,4 metri cea mai mare insulă din arhipelag
Cutremurul devastator înregistrat vineri în Japonia pare să fi deplasat principala insulă a arhipelagului - Honshu - cu 2,4 metri, conform experţilor de la institutul de geofizică american USGS, citaţi de CNN

"În acest moment, ştim că una dintre staţiile GPS s-a deplasat şi am văzut o hartă a autorităţilor japoneze care arată un model de deplasare corespunzător unei astfel de mişcări a pământului", a declarat geofizicianul Kenneth Hudnut. 

Institutul naţional de geofizică şi vulcanologie din Italia a apreciat că seismul cu magnitudinea 8,9 a provocat o deplasare cu 10 centimetri a axei Terrei. 

Cutremurul, soldat cu sute de morţi, a generat valuri seismice de până la 10 metri, care au inundat oraşe întregi, au deplasat clădiri şi au distrus maşini şi ambarcaţiuni. Unele dintre valurile seismice au pătruns până la zece kilometri în interiorul prefecturii Miyagi, situată pe coasta de est a Japoniei. 

Seismul a fost cel mai puternic înregistrat în Japonia, iar valurile provocate de acesta au traversat Oceanul Pacific, determinând mai mult de 50 de state şi teroritorii să emită alterte şi avertizări de tsunami. Cutremurul a fost urmat de peste 160 de replici în primele 24 de ore, 141 dintre acestea având magnitudini mai mari de 5. 

Geofizicienii americani afirmă că plăcile tectonice s-au deplasat cu mai mult de 18 metri, iar cutremurul a fost "de sute de ori mai puternic" decât cel înregistrat în 2010 în Haiti şi similar celui din 2004 din Indonezia, soldat cu peste 200.000 de victime în mai multe ţări din Oceanul Indian. 
 

×
Subiecte în articol: seism cutremur insula japonia
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal
Parteneri
x close