Antena 3 CNN Externe Spania îl acuză pe Chávez de legături cu teroriştii ETA

Spania îl acuză pe Chávez de legături cu teroriştii ETA

Spania îl acuză pe Chávez  de legături cu teroriştii ETA
Sursa foto: hugo chavez
02 Mar 2010   •   09:34

Un judecător spaniol a acuzat guvernul venezuelean de implicare în activitatea grupul terorist basc Eta. Guvernul lui Hugo Chávez din Venezuela este acuzat că a sprijinit grupul, ceea ce a declanşat o dispută diplomatică între cele două state.
Acuzaţiile, făcute în cadrul unui proces de magistratul Eloy Velasco, arată că executivul lui Chávez a acţionat ca intermediar între Eta şi Forţele Armate Revoluţionare din Columbia(Farc) - grup de gherilă.
"Există dovezi în acest caz ce arată cooperarea guvernului din Venezuela în asocierea ilegală dintre Farc şi Eta," susţine magistratul, care a emis mandate de arestare pentru şase membri Eta şi şapte columbieni.
Imediat, premierul spaniol José Luis Rodríguez Zapatero a cerut explicaţii de la Venezuela şi a anunţat că guvernul său va decide apoi ce va face.
Velasco susţine că Arturo Cubillas, presupus membru al Eta care lucrează în ministerul venezuelean al Agriculturii, este omul de legătură cu Farc. Cubillas este însurat cu una din persoanele influente din administraţia lui Chávez.
Velasco arăta că doi membru Farc, Victor Vargas şi Gustavo Navarro, au călătorit în Spania de două ori pentru a identifica posibile ţinte de asasinat în rândul comunităţii columbiene.
Ei s-au bazat pe sprijinul Eta , iar peste şase membri ai organizaţiei europene au mers în America de Sud pentru a antrena membru Frac.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Hugo Chavez
Parteneri
Şeful Băncii Naţionale, avertisment pentru Guvern
x close