Antena 3 CNN Externe Statele Unite au demarat cea mai mare operațiune militară din ultimii ani. Anunțul făcut de oficiali

Statele Unite au demarat cea mai mare operațiune militară din ultimii ani. Anunțul făcut de oficiali

Statele Unite au demarat cea mai mare operațiune militară din ultimii ani. Anunțul făcut de oficiali
25 Oct 2016   •   20:35

Pregătirile pentru izolarea Raqqa, 'capitala' organizaţiei jihadiste Stat Islamic în Siria, au început, simultan cu ofensiva internaţională în curs pentru recucerirea oraşului irakian Mosul, a anunţat marţi, la Paris, ministrul american al apărării, Ashton Carter, citat de AFP.

'Am început pregătirile pentru a izola Raqqa', a spus Carter, făcând referire la victoriile împotriva jihadiştilor deja obţinute în regiunea Raqqa - recucerirea Manbij, în august, de către o coaliţie arabo-kurdă susţinută de SUA, şi a Dabiq, oraş asupra căruia rebeli susţinuţi de Turcia au obţinut controlul la mijlocul lunii octombrie.

'Ce forţă militară va cuceri Raqqa? Principala strategie a coaliţiei este că acest lucru trebuie făcut de forţe locale eficiente şi motivate, pe care trebuie să le identificăm' şi să le permitem să intervină, a precizat şeful Pentagonului.

'Asta nu poate fi făcut decât de oameni care trăiesc aici. Pentru că încercăm să obţinem o înfrângere durabilă a SI şi o înfrângere durabilă nu poate fi obţinută de forţe externe', a subliniat el.

La rândul său, omologul său francez Jean-Yves Le Drian a vorbit despre 'concomitenţa' operaţiunilor din Irak şi Siria, fără a se angaja însă la un calendar precis.

Cei doi au coprezidat la Paris la o reuniune a 13 miniştri ai apărării din principalele ţări ale coaliţiei internaţionale antijihadiste pentru a discuta despre ofensiva de la Mosul în Irak şi a evoca consecinţele şi urmările sale.

'La Mosul lucrurile se desfăşoară în acest stadiu de o manieră total conformă cu planificarea noastră', a dat asigurări Le Drian, repetând că bătălia va fi 'dificilă'. Evocând apoi Siria, el a repetat că 'la fel ca Mosul, Raqqa constituie un obiectiv strategic şi rămâne în centrul atenţiei noastre'.

 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Stat Islamic Siria oficiali Raqqa
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close