Antena 3 CNN Externe Turcia acuză Israelul de încălcarea unui armistiţiu cu mişcarea islamistă Hamas

Turcia acuză Israelul de încălcarea unui armistiţiu cu mişcarea islamistă Hamas

Turcia acuză Israelul de încălcarea unui armistiţiu cu mişcarea islamistă Hamas
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
de M.Z.    |    17 Noi 2012   •   16:51

Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat sâmbătă Israelul că a încălcat un armistiţiu cu mişcarea islamistă palestiniană Hamas, bombardând intensiv Fâşia Gaza, şi a declarat că speră la o încetare a ostilităţilor curând.

"Israelul face un adevărat tapaj internaţional cu cei morţi ai săi (...). De fapt, Israelul este cel care a încălcat armistiţiul", a declarat prim-ministrul Erdogan, potrivit AFP.

"Este o tactică a Israelului, care doar arată cu degetul spre Hamas şi atacă (Fâşia) Gaza", a declarat Erdogan, care a anunţat că a discutat vineri seara la telefon despre conflictul din Fâşia Gaza atât cu preşedintele american Barack Obama, cât şi cu cel rus, Vladimir Putin.

El a subliniat că va discuta despre acest subiect cu preşedintele egiptean Mohamed Morsi, în cadrul unei întâlniri la Cairo.

Trei israelieni au fost ucişi joi, în urma unui tir de rachetă asupra sudului Israelului dinspre Fâşia Gaza.

Ca ripostă, aproximativ 500 de raiduri au fost efectuate de la începutul operaţiunii israeliene "Pilon al Apărării", potrivit unor surse medicale, operaţiuni în care au fost ucise cel puţin 30 de persoane.

Erdogan a îndemnat ferm marile puteri să acţioneze pentru obţinerea unui armistiţiu în Fâşia Gaza, deoarece, "bilanţul morţilor, majoritatea femei şi copii, nu încetează să crească".
   
Turcia, anterior un aliat apropiat al Israelului, are relaţii tensionate cu această ţară, după ce comandouri israeliene au ucis nouă cetăţeni turci care încercau să încalce o blocadă israeliană impusă Fâşiei Gaza, la bordul unui feribot turc încărcat cu ajutoare umanitare, în mai 2010.




×
Subiecte în articol: turcia Israel armistitiu
Parteneri
Răsturnare de situaţie în ultimul sondaj CURS pentru PMB
x close