Antena 3 CNN Externe UE se opune unei zone NATO de interdicţie aeriană în Ucraina. "Este foarte important să evităm un al treilea război internaţional"

UE se opune unei zone NATO de interdicţie aeriană în Ucraina. "Este foarte important să evităm un al treilea război internaţional"

Uniunea Europeană se opune unei zone NATO de interdicţie aeriană în Ucraina a anunţat joi seară preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

UE se opune unei zone NATO de interdicţie aeriană în Ucraina. "Este foarte important să evităm un al treilea război internaţional"
Sursa foto: Hepta
de Dana Musceleanu    |    03 Mar 2022   •   21:33

Instituirea de către NATO a unei zone de interdicţie aeriană în Ucraina ar fi "un pas prea departe", a avertizat joi seară preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care a reamintit că Ucraina nu este membră a Alianţei Nord-Atlantice şi că trebuie evitat un război direct cu Rusia.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut insistent Alianţei Nord-Atlantice să instituie o zonă de interdicţie aeriană, pentru blocarea pătrunderii avioanelor militare ruse care participă la atacuri, dar NATO nu a răspuns deocamdată solicitării.

"Este foarte important să evităm un al treilea război internaţional"

"Uniunea Europeană nu este în război cu Rusia. Realitatea este că Rusia a lansat un război sălbatic împotriva Ucrainei. Ucraina nu este membră NATO, de aceea trebuie să fim extrem de atenţi şi prudenţi. Trebuie să facem tot ce este posibil, dar, ţinând cont de faptul că Rusia are arme nucleare, este foarte important să evităm un al treilea război internaţional", a declarat Charles Michel, pentru CNN.

"Decizia nu este a Uniunii Europene, ci a NATO, dar este important ca NATO să înţeleagă faptul că acesta ar fi un pas prea departe", a argumentat preşedintele Consiliului European. "De aceea, noi depunem eforturi la nivel diplomatic. Încercăm să oferim susţinere suplimentară Ucrainei pentru a obţine un armistiţiu cât mai curând posibil, pentru a ne asigura că vom putea intensifica negocierile cât mai rapid", a subliniat Charles Michel.

În cazul în care NATO ar institui o zonă de interdicţie aeriană în Ucraina, avioane NATO şi sisteme antiaeriene ar trebui să protejeze spaţiul aerian ucrainean, generând riscuri privind producerea unor confruntări militare directe cu Rusia.

Coridoare umanitare şi o posibilă încetare a focului, stabilite la negocierile ruso-ucrainene

Delegaţiile Ucrainei şi Rusiei au ajuns, joi seară, în cursul negocierilor desfăşurate în Belarus, la un acord asupra creării de coridoare umanitare, posibil printr-un armistiţiu temporar, iar negocierile ar urma să continue în a treia rundă. "A doua sesiune de negocieri s-a încheiat. Din nefericire, nu sunt încă rezultatele aşteptate de Ucraina. Nu există decât o soluţie pentru organizarea de culoare umanitare", a declarat consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak, unul dintre membrii delegaţiei ucrainene, citat de cotidianul Le Figaro. Conform înţelegerii, vor fi create "coridoare umanitare" pentru evacuarea populaţiei civile din zonele în care se derulează confruntări militare. Pe durata evacuărilor, ar urma să fie valabile armistiţii în zonele culoarelor umanitare.

Şeful delegaţiei ruse, Vladimir Medinski, a confirmat acordul privind formatul culoarelor umanitare, în scopul evacuării civililor din marile oraşe. Un alt membru al delegaţiei ruse a declarat, potrivit agenţiei Sputnik, că detaliile privind armistiţiul pe durată determinată urmează să fie stabilite de comandanţii militari ai ambelor părţi. În plus, delegaţiile Ucrainei şi Rusiei au stabilit continuarea discuţiilor prin a treia rundă de negocieri, informează agenţia ANSA.

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close