Antena 3 CNN Externe Vladimir Putin s-a prefăcut adormit când echipa ucraineană a ieșit la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing

Vladimir Putin s-a prefăcut adormit când echipa ucraineană a ieșit la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing

Vladimir Putin pare adormit când echipa ucraineană iese la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, în timp ce Xi Jinping primește ovație de un minut, iar majoritatea liderilor mondiali stau departe pe fondul restricțiilor stricte Zero Covid

Vladimir Putin s-a prefăcut adormit când echipa ucraineană a ieșit la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing
Sursa foto: Daily Mail
de Alexandra Ionescu    |    04 Feb 2022   •   18:32

Vladimir Putin i-a descurajat pe sportivii ucraineni, prefăcându-se că trage un pui de somn în momentul în care au sosit astăzi la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, un moment de dramă politică, în vreme ce amenințarea războiului atârnă greu asupra Jocurilor.

Putin, care a participat în ciuda faptului că Rusia a fost interzisă oficial din cauza dopajului - a stat cu brațele încrucișate și cu ochii închiși timp de câteva secunde la posturile TV, în timp ce sportivii ucraineni intrau vineri pe stadion. 

Rusia are atleți la Jocuri, dar aceștia sunt forțați să concureze ca „Comitetul Olimpic Rus” și nu pot folosi steagul țării pe uniforme sau să cânte imnul național atunci când câștigă. 

Separat, un oficial olimpic rus a fost filmat certându-se cu un oficial ucrainean cu puțin timp înainte de a avea loc ceremonia - părând să-l desemneze drept „învins” în ciuda faptului că organizatorii olimpici au insistat că Jocurile vor simboliza pacea și uniunea într-o lume din ce în ce mai divizată.

La începutul zilei, Xi i-a acordat sprijinul lui Putin în privința Ucrainei - semnând un document comun care condamna influența Americii în Europa, criticând în același timp „impactul negativ asupra păcii și stabilității” al Washingtonului în Marea Chinei de Sud și Taiwan. 

Un alt moment de tensiune a fost când atleții din Taiwan au intrat pe stadion ca „Chinese Taipei”. Taiwanul se consideră o națiune autonomă, dar Beijingul o consideră o provincie separatistă și amenință că o „reunifică” prin forță. Echipa urma să boicoteze jocurile din cauza numelui echipei lor, dar organizatorii i-au spus că trebuie să participe.

Putin a fost unul dintre câțiva demnitari străini care au participat la evenimente, după ce majoritatea liderilor occidentali au boicotat evenimentul din cauza încălcării drepturilor omului și a persecuțiilor împotriva musulmanilor uiguri din estul provinciei Xinjiang.

Liderilor mondiali li s-au alăturat în tribune doar o mână de oaspeți „aleși”, deoarece evenimentul are loc într-o bulă securizată de COVID, pentru a respecta politica strictă a Chinei zero COVID.

De asemenea, Putin și-a sfidat propriile gazde apărând fără mască pe Stadionul Olimpic, în ciuda regulilor stricte chineze care prevăd că măștile trebuie purtate. Chiar și Xi era mascat, la fel ca toți ceilalți invitați din cutia VIP.

Se dau amenzi mari și se fac arestări în China din cauza refuzului de a purta mască. Un observator a spus: „Putin a sosit ca și cum ar fi fost împărat. A fost destul de nepoliticos din partea lui.

Regizorul de film chinez Zhang Yimou, omul din spatele ceremoniei de deschidere uluitoare de la Beijing 2008, care a avut loc și pe stadionul Birds Nest, a organizat evenimentul de astăzi.

Biletele pentru ceremonia de deschidere, precum și pentru alte evenimente ale Jocurilor nu au fost vândute public, doar cei special invitați putând să participe din cauza temerilor cu privire la răspândirea COVID, ceea ce duce la îngrijorarea că absența mulțimilor euforice ar putea afecta atmosfera din interiorul stadioanelor. Nu sunt acceptați fani internaționali la Jocuri.

Dar lipsesc și oficiali guvernamentali din Canada, Australia, Regatul Unit, Statele Unite și India, care inițiază un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022.

Ei sunt un grup minoritar etnic predominant musulman din regiunea autonomă Xinjiang din China, despre care ONU a susținut că a fost subiectul unor încălcări grave ale drepturilor omului din partea statului.

China a negat acuzațiile și a avertizat națiunile care iau parte la boicot că „vor plăti un preț” pentru „greșeala” lor. Dar sportivii din acele țări vor participa la Jocuri.

Politica internațională cu miză mare a apărut și în culisele ceremoniei de deschidere de astăzi, la care a participat oaspetele de onoare, președintele rus Vladimir Putin.

El s-a întâlnit cu președintele său chinez, Xi Jinping, înaintea evenimentului care are loc pentru a discuta despre criza internațională care se desfășoară în Ucraina.

Putin își folosește, de asemenea, vizita la Jocurile de iarnă pentru a se întâlni cu liderii altor 20 de națiuni,  pe măsură ce tensiunile din Ucraina continuă să se aprindă.

 

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close