Antena 3 CNN Externe Zahărul provoacă dependenţă la fel de mare ca heroina sau cocaina

Zahărul provoacă dependenţă la fel de mare ca heroina sau cocaina

Zahărul provoacă dependenţă la fel de mare ca heroina sau cocaina
14 Dec 2008   •   15:10

Zahărul poate crea dependenţă la fel ca şi cocaina sau heroina. Deşi nu este un produs ilegal şi nimeni nu poate fi acuzat pentru posesia lui, zahărul poate fi nociv, dacă este consumat în cantităţi mari. Cercetătorii de la Universitatea din Princeton, care au făcut teste pe şobolani, au obţinut rezultate uimitoare, ce au arătat că acei şobolani care au ingerat cantităţi mari de zahăr au suferit transformări la nivelul creierului. Aceste schimbări sunt asemănătoare cu cele ce intervin în urma unui consum de cocaină sau de heroină.
?Dovezile sugerează că zahărul poate afecta creierul într-un mod similar consumului de droguri", declară coordonatorul cercetătorii, profesorul de psihologie de la Princeton, Bart Hoebel. Dependenţa provocată este aşa de puternică încât, chiar dacă ştiu efectele, oamenii nu pot rezista zahărului. De fapt, ei vor mai mult şi mai mult. Prin consumul zahărului, oamenii se simt satisfăcuţi, aşa cum un dependent de droguri este satisfăcut după consumul de heroină sau cocaină.
Privarea acestor oameni de zahăr poate duce chiar la manifestări anxioase. Acest fapt a fost demonstrat clar de testele pe şobolani, care sufereau de anxietate, depresie comportamentală şi o scădere în nivelul de dopamină.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: cocaina heroina
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close