Antena 3 International News Centrul de Control al Bolilor din Africa susține că lockdown-urile severe nu mai sunt utile pentru a limita răspândirea COVID-19

Centrul de Control al Bolilor din Africa susține că lockdown-urile severe nu mai sunt utile pentru a limita răspândirea COVID-19

de Alexandra Ionescu    |    06 Ian 2022   •   19:06
Centrul de Control al Bolilor din Africa susține că lockdown-urile severe nu mai sunt utile pentru a limita răspândirea COVID-19
Sursa foto: Twitter/BBCAfrica

Cel mai înalt oficial din Africa pentru sănătate publică a declarat joi că lockdown-urile severe nu mai sunt cea mai bună modalitate de a limita răspândirea COVID-19, lăudând Africa de Sud pentru că nu a adoptat această abordare atunci când a răspuns la ultimul său val de infecție cauzat de varianta Omicron.

„Suntem foarte încurajați de ceea ce am văzut în Africa de Sud în această perioadă, când ne uităm la datele ce privesc severitatea (infecțiilor)”, a declarat John Nkengasong, directorul Centrelor Africa pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (Africa CDC) într-o conferință de presă.

„Perioada în care folosim blocajele severe ca instrument s-a încheiat. De fapt, ar trebui să ne uităm la modul în care folosim măsurile sociale și de sănătate publică cu mai multă atenție și într-un mod echilibrat, pe măsură ce vaccinarea crește.”

Africa de Sud a cunoscut o creștere abruptă a infecțiilor cu COVID-19 de la sfârșitul lunii noiembrie, în perioada în care a alertat lumea cu privire la Omicron, noile infecții atingând vârful la mijlocul lunii decembrie, într-un un record istoric.

Dar cazurile noi au scăzut de atunci, iar guvernul nu a recurs la restricții stricte, așa cum a făcut-o în timpul valurilor anterioare de infecție, dând semne timpurii că cea mai mare parte a infecțiilor cu Omicron au fost ușoare. A relaxat chiar regulile înainte de Revelion.

Nkengasong a adăugat că se teme că COVID-19 ar putea deveni endemic pe continent, având în vedere ritmul lent al vaccinării. „Cu excepția cazului în care... până la sfârșitul acestui an, continentul își crește efectiv vaccinarea la peste 70 la sută sau 80 la sută, îngrijorarea mea este că am putea... să ne aflăm într-un scenariu în care COVID devine endemic”, a spus el.

Experții cred că COVID-19 nu poate fi eliminat și va deveni probabil endemic, ceea ce înseamnă că va fi întotdeauna prezent într-o anumită măsură în viața de zi cu zi, la fel ca gripa sau varicela.

Mai puțin de 10% din populația Africii a fost pe deplin vaccinată împotriva COVID-19, arată cele mai recente cifre Africa CDC, multe țări luptăndu-se inițial să acceseze suficiente injecți.

A existat o creștere medie de 36% a cazurilor noi raportate în Africa în ultimele 4 săptămâni, cu o creștere medie de 8% a deceselor noi. 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
x close