Antena 3 CNN International News Donald Trump nu mai poate candida în Colorado, după ce a fost scos de pe buletinul de vot printr-o decizie istorică în SUA

Donald Trump nu mai poate candida în Colorado, după ce a fost scos de pe buletinul de vot printr-o decizie istorică în SUA

Donald Trump, fostul preşedinte al SUA, nu mai poate candida în Colorado, după ce Curtea Supermă din Colorado l-a scos de pe buletinul de vot printr-o decizie istorică.

Donald Trump nu mai poate candida în Colorado, după ce a fost scos de pe buletinul de vot printr-o decizie istorică în SUA
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Dec 2023   •   11:51

Într-o decizie uluitoare și fără precedent, Curtea Supremă din Colorado l-a eliminat pe fostul președinte Donald Trump de pe buletinul de vot din statul Colorado pentru anul 2024, hotărând că acesta nu este un candidat prezidențial eligibil pentru că s-a implicat în insurecția din 6 ianuarie 2021 și a anulat concluzia că interdicția nu se aplică președinției.

Hotărârea 4-3 va fi suspendată până pe 4 ianuarie, în așteptarea apelului lui Donald Trump la Curtea Supremă a SUA, care ar putea soluționa problema. Decizia Curții Supreme de stat se aplică doar în Colorado, dar hotărârea istorică va afecta campania prezidențială din 2024, notează CNN.

Oficialii electorali din Colorado au spus că problema trebuie soluționată până pe 5 ianuarie, care este termenul limită legal pentru stabilirea listei de candidați pentru alegerile primare republicane programate pentru 5 martie.

"Chiar și atunci când asediul Capitoliului a fost pe deplin în desfășurare, el a continuat să-l susțină cerând în mod repetat vicepreședintelui (Mike) Pence să refuze să-și îndeplinească datoria constituțională și a încercat să-i convingă pe senatori să oprească numărarea voturilor electorale. Aceste acțiuni au constituit o participare deschisă, voluntară și directă la insurecție", se arată în decizia istorică luată de judecătorii de la Curtea Supremă de Justiţie din Colorado.

Ratificat după Războiul Civil, al 14-lea amendament spune că oficialii care depun jurământul de a susține Constituția sunt banați din viitoarele funcții dacă "s-au angajat în insurecție".

Staff-ul de campanie al lui Donald Trump anunţă că va face apel

Staff-ul de campanie al lui Trump a declarat că va "depune rapid recurs" la decizia Curții Supreme din Colorado.

"Curtea Supremă din Colorado a emis o decizie complet viciată în această seară și vom depune rapid un recurs la Curtea Supremă a Statelor Unite și o cerere concomitentă de suspendare a acestei decizii profund nedemocratice. Avem deplină încredere că Curtea Supremă a SUA va decide rapid în favoarea noastră și va pune capăt în cele din urmă acestor procese neamericane”, a declarat purtătorul de cuvânt al campaniei Trump, Steven Cheung, într-un comunicat.

Aliații fostului președinte s-au declarat uimiți de decizia Înaltei Curți din Colorado de a-l elimina pe Trump de la votul statului din 2024, au declarat surse pentru CNN.

În timp ce staff-ul de campanie al lui Donald Trump a spus că se pregătește pentru orice rezultat înainte ca judecătorul să concluzioneze că interdicția nu se aplică președinției - și a subliniat cât de repede au reușit să facă o declarație - echipa fostului președinte și-a exprimat încrederea că instanțele ar decide în favoarea lor.

În urma deciziei, Trump, favoritul nominalizării la președinția republicană, a atras sprijinul membrilor Congresului, precum și a cel puțin unui alt candidat la alegerile primare republicane pentru prezidențiale.

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close