Antena 3 CNN International News Ucraina și Rusia s-au înțeles asupra unei încetări "necondiționate" a focului. Discuțiile, reluate peste două săptămâni

Ucraina și Rusia s-au înțeles asupra unei încetări "necondiționate" a focului. Discuțiile, reluate peste două săptămâni

Negociatorii ruși și ucraineni au convenit că o încetare permanentă a focului în estul Ucrainei trebuie respectată "necondiționat", relatează CNN.

Ucraina și Rusia s-au înțeles asupra unei încetări "necondiționate" a focului. Discuțiile, reluate peste două săptămâni
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    27 Ian 2022   •   08:49

Înțelegerea a venit la capătul unor negocieri care au avut loc miercuri, la Paris, și s-au întins pe mai multe ore.

Discuțiile au avut loc în Formatul Normandia - cu participarea Ucrainei, Rusiei, Germaniei și Franței - care încearcă să intermedieze pacea în estul Ucrainei după invazia rusă din Crimeea și anexarea peninsulei la Rusia, în primăvara lui 2014.

Rezultatul pozitiv vine pe fondul tensiunilor la cote maxime între Moscova și Kiev, în condițiile în care Rusia a masat peste 100.000 de mii de soldați la frontiera comună, alimentând temerile privind iminența unei noi invazii.

În această situație complicată, oficialii occidentali continuă să preseze pentru o soluție diplomatică prin intermediul protocolului de la Minsk - un acord de încetare a focului semnat de Ucraina și Rusia în 2015.

Rusia și Ucraina, de acord că încetarea focului în est trebuie respectată indiferent de divergențele dintre părți

"Am convenit că, indiferent de divergențele referitoare la acordurile de la Minsk care există între Ucraina și regiunile Donețk și Lugansk, încetarea focului trebuie respectată necondiționat, a declarat Dmitri Kozak, negociatorul șef al părții ruse.

El a adăugat că obligația de a implementa acordurile revine forțelor armate ale Ucrainei și forțelor din republicile separatiste Donețk și Lugansk.

Negociatorul ucrainean Andrii Yermak a spus, la rândul său, că toate părțile au susținut o încetare permanentă a focului iar Kievul este dispus să negocieze "permanent" pentru a preveni războiul și a detensiona situația de la graniță.

Yermak a numit reluarea discuțiilor în Formatul Normandia "un semnal foarte pozitiv", primul de acest fel de la finele lui 2019.

"Eforturile continuă și pot să vă spun că Ucraina, ca de obicei, este pregătită să negocieze non-stop. Deoarece pentru noi, pentru președintele ucrainean Volodimir Zelensky, pentru întreaga echipă, prioritatea este oprirea războiului, revenirea teritoriilor noastre și, de asemenea, aplanarea tensiunilor la graniță", a precizat oficialul ucrainean.

Kozak și Yermak au spus că discuțiile urmează să fie reluate în două săptămâni la Berlin.

Foto: membru al forțelor separatiste pro-ruse din Donețk

×
Subiecte în articol: Ucraina Rusia incetarea focului
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close