Antena 3 CNN Life Oameni Au trecut 10 ani de la moartea artistului Florian Pittiș

Au trecut 10 ani de la moartea artistului Florian Pittiș

Au trecut 10 ani de la moartea artistului Florian Pittiș
Sursa foto: Foto: Facebook Nicu Alifantis
05 Aug 2017   •   20:29

La 5 august s-au împlinit 10 ani de la moartea artistului Florian Pittiș. Actorul s-a stins din viață în 2007, la Institutul Oncologic București, unde a fost internat mai bine de 10 zile. El suferea de cancer de peste un an.

Prietenii și fanii l-au omagiat azi, pe cel căruia îi spuneau „Moțu”.

Florian Pittiș - actor, regizor, traducător, cântăreț, textier, realizator de emisiuni radio - s-a născut la 4 octombrie 1943, la București. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică în 1966, clasa profesorului Radu Beligan, potrivit site-ului artistului, www.pittbeat.ro.

Din 1969, a intrat în trupa Teatrului ''Lucia Sturdza Bulandra'', colaborând cu regizori de renume precum Liviu Ciulei, Andrei Șerban, Alexandru Tocilescu, Sanda Manu, Dan Micu. A interpretat zeci de roluri în piese celebre — Lucius din ''Iulius Caesar'' de W. Shakespeare, Camile Chandebise din ''Puricele în ureche de G. Feydeau, Colin Talbo din ''Harfa din iarbă'' de T. Capote, Arlechino din ''Mincinosul'' de C. Goldoni, Valentin din ''Valentin și Valentina'' de M. Roscin, Bufonul din ''A 12-a noapte'' de W. Shakespeare, Alencon din ''Elisabeta I'' de Paul Foster, Alioska din ''Azilul de noapte'' de M. Gorki, Traian din ''Titanic vals'' de T. Mușatescu, Edmund/Jamie din ''Lungul drum al zilei către noapte'' de Eugen O'Neill, Radu cel Frumos din ''Răceala'' de M. Sorescu, Ariel din ''Furtuna'' de W. Shakespeare, Leonard Brazil din ''Cum se numeau cei patru Beatles'' de Stephen Poliacoff, Laertes din ''Hamlet'' de W. Shakespeare, 
Teodoro din ''Câinele grădinarului'' de Lope de Vega, Frank din ''Meditațiile Ritei'' de Willy Russel, Mortimer din ''Arsenic și dantelă veche'' de J Kesserling, Tiresias din ''Antigona'' de Sofocle, precizează site-ul www.pittbeat.ro/.

A regizat piese o serie de spectacole, printre care ''Cum se numeau cei patru Beatles'', ''Câinele grădinarului'', ''Meditațiile Ritei'', ''Black & White''.

Vocea lui Florian Pittiș a devenit o marcă a emisiunii ''Teleenciclopedia'' difuzată de TVR.

A apărut în filmele ''Gioconda fără surâs", "Adio, dragă Nela", "Veronica se întoarce", "Înnebunesc și-mi pare rău", ''Frumoasele vacanțe'', "Serenadă pentru etajul XII'', "Mama".

În televiziune a făcut senzație în trio-ul muzical creat de Alexandru Bocăneț, alături de Anda Călugăreanu și Dan Tufaru. Mai târziu a activat în Cenaclul Flacăra. 

 

Pasionat de rock, Florian Pittiș a promovat acest gen muzical prin emisiuni radiofonice și cronici în multe publicații. Primele spectacole de muzică și poezie le-a susținut în anii '70, la Teatrul Bulandra, alături de actorul Ion Caramitru și de formația Sfinx. În 1981, a început să realizeze seria ''Poezia muzicii tinere'', spectacol în care prezenta marile succese ale formației Beatles din anii '62-'66, prelungite cu multă muzică. 

 

În 1992, a fondat grupul ''Pasărea Colibri'', împreună cu Mircea Baniciu. Primul album lansat a fost ''Nu trântiți ușa!'' al lui Mircea Vintilă și Florian Pittiș, la care au colaborat cu Mircea Baniciu și Vlady Cnejevici. Au urmat albumele ''În căutarea cuibului pierdut'' (1995), ''Ciripituri'' (1996), ''Cântece de bivuac'' (1999). În 2000, Florian Pittiș a renunțat să mai participe la spectacole. 
 

În martie 1999 a devenit directorul postului Radio Romania Tineret, care, în noiembrie 2004, s-a transformat în Radio 3net, primul radio românesc care a emis exclusiv pe internet.

La 7 februarie 2004, a primit din partea Președinției României Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D — "Arta Spectacolului", ''în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului''.

A fost pasionat de fotbal, fan al echipei Rapid și membru al Clubului Aristocratic Rapid. Artistul a murit la 5 august 2007.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close