Antena 3 CNN Life Oameni Carmen Stănescu a murit. Marea actriță avea 92 de ani - BIOGRAFIE

Carmen Stănescu a murit. Marea actriță avea 92 de ani - BIOGRAFIE

Carmen Stănescu a murit. Marea actriță avea 92 de ani - BIOGRAFIE
12 Apr 2018   •   11:52

CARMEN STĂNESCU A MURIT. Marea actriţă Carmen Stănescu s-a născut la 29 iulie 1925, în Bucureşti. Când avea 6 ani, părinţii au dus-o la Teatrul National, să vadă ''Vlaicu Vodă''. Fascinată de decoruri, de actori, de subiectul piesei, în mintea sa a apărut dorinţa de a deveni actriţă.

În adolescenţă a făcut mult sport: volei, tir, nataţie devenind campioană la tir, dar un accident a determinat-o să renunţe la tir, practicând însă alte sporturi.

A urmat Conservatorul Regal de Muzică şi Artă Dramatică, promoţia 1944-1948, la clasa profesoarei Marioara Voiculescu.

A debutat în teatru în 1945, cu rolul Ecaterina Ivanovna în piesa ''Fraţii Karamazov'', jucată la Teatrul ''Constantin Nottara''. Primul său rol pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti a fost Ileana Cosânzeana din spectacolul ''Înşir-te, mărgărite'' (1945). Au urmat nenumărate roluri pe această scenă, interpretând peste 30 de personaje, în ''Căsătoria'' de Gogol, ''D'ale carnavalului'' de I.L.Caragiale, ''Doamna nevăzută'' de Calderon de la Barca, ''O scrisoare pierdută'' de I.L.Caragiale, ''Nevestele vesele din Windsor'' de Shakespeare, ''Părinţii teribili'' de Cocteau ş.a. De-a lungul carierei, a jucat alături de mari actori: Silvia Dumitrescu Timică, Sonia Cluceru, Costache Antoniu, Alexandru Giugaru, Alexandru Finţi, George Calboreanu, Emil Botta, Grigore Vasiliu-Birlic şi mulţi alţii.

Carmen Stănescu s-a lansat în film, în 1958, cu rolul din "Doi vecini" după Tudor Arghezi, în regia lui Geo Saizescu. A mai jucat în filmele: ''Telegrame'' (1959), ''Bădăranii'' (1960), ''Tinereţe fără bătrâneţe'' (1970), ''Fraţii Jderi'' (1974), ''Muşchetarul român'' (1975), dar şi în serialul TV ''Războiul de independenţă'' (1977).

A făcut carieră şi în televiziune alături de Mişu Fotino care i-a fost partener în multe emisiuni de divertisment. În 2003 a publicat volumul intitulat ''Destăinuiri'' (Ed. Universal Dalsi), la lansarea căruia Fănuş Neagu declara că marea actriţă Carmen Stănescu este de neegalat. 

De-a lungul anilor a fost premiată atât pentru arta actoricească, cât şi pentru performanţele sale sportive. În 1952 a primit titlul de maestră emerită a sportului. În 1964 i s-a acordat titlul de Artist Emerit ''pentru merite deosebite în activitatea desfăşurată în domeniul teatrului, muzicii şi artelor plastice'', iar în 1967 a fost distinsă cu Ordinul Meritul Cultural clasa a III-a ''pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice''.

Era Societar de onoare al Teatrului Naţional "I.L.Caragiale" din anul 2001.

Printre distincţii se numără Premiul UNITER pentru întreaga activitate (2000), Ordinul Naţional ''Serviciul Credincios'' în grad de Ofiţer (2000), Premiul de excelenţă în teatru, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de teatru, oferit în cadrul festivităţii ''Femeile de succes ale anului 2004''. 

A fost căsătorită cu actorul Damian Crâşmaru, pe care l-a cunoscut în 1955, când i s-a propus să intre în spectacolul cu piesa ''Doamna nevăzută'' de Calderon de la Barca, în rolul Don Manuel, înlocuind un actor care se îmbolnăvise. Spectacolul avea un succes enorm la public. 

''Pe vremea aceea nu se suspendau spectacolele cu una cu două. Maestrul Sică Alexandrescu, directorul artistic al teatrului, pune urgent dublura. De atunci, nu ne-am mai despărţit, şi după trei ani ne-am cununat civil. În biserică am intrat după câţiva ani, la Mănăstirea Sinaia'', declara Carmen Stănescu într-un interviu, potrivit site-ului www.ziarulmetropolis.ro.

"Toţi cei care se încumetă să se arunce în acest iad adorabil şi adorat se prefac până la urmă în aburul ce pluteşte pe vecie în acest iubit lăcaş de tortură care e teatrul", spune actriţa pe pagina sa de facebook.

Locuia cu soţul său la Vălenii de Munte, unde aveau o grădină de trandafiri.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Un baraj uriaş de pe fluviul Dnipro a fost aruncat în aer, în Ucraina
x close