Antena 3 CNN Life Oameni Cum poți să devii contabil în România și care sunt abilitățile necesare

Cum poți să devii contabil în România și care sunt abilitățile necesare

Iubești cifrele și calculele, te descurci în Excel și poți face rapoarte? Dacă ești la început de drum profesional și ai studii economice, poți lua în calcul meseria de contabil, care implică un bun management al informațiilor financiare ale unei organizații.

Cum poți să devii contabil în România și care sunt abilitățile necesare
Sursa foto: Pexels / Mikhail Nilov
de Georgiana Adam    |    11 Mar 2022   •   12:10

Fiecare companie, mai mare sau mai mică, are nevoie de un contabil pentru a-și menține în ordine documentele și situațiile financiare. De aceea, meseria de contabil este una care va fi mereu căutată în orice oraș din România, așa cum arată și lista de oferte de locuri de muncă din domeniu.

Contabilul oferă antreprenorului sau managerului companiei o imagine clară asupra situației financiare a organizației. În același timp, se asigură că din punct de vedere fiscal, societatea respectă legea și are o bună sănătate financiară.

Studii necesare pentru meseria de contabil

În România, poți deveni contabil autorizat sau expert contabil. Pentru a deveni contabil, în România ai nevoie de două licențe.

Prima este o diplomă de licență de la o facultate cu profil economic. Cel mai util este să finalizezi studiile Facultății de Contabilitate, însă nu este neapărat necesar. Poți studia și Economie, Management, Marketing, Cibernetică, Statistică și Informatică Economică sau o altă facultate cu profil economic.

A doua licență de care ai nevoie este o diplomă de licență de la CECCAR, instituția care autorizează calitatea de contabil autorizat sau de expert contabil. Pentru a obține această licență, vei susține un examen specific fiecărui nivel (pentru contabil autorizat – un examen la contabilitate, drept și fiscalitate).

  • Pentru contabil autorizat susții un examen din disciplinele: contabilitate, fiscalitate și drept.

  • Pentru expert contabil susții un examen din disciplinele: contabilitate, fiscalitate, drept, audit, expertiză contabilă, doctrina și deontologia profesiei contabile și evaluare economică și financiară a întreprinderilor. Pentru obținerea acestei calități se vor susține două probe scrise.

Abilități de care ai nevoie pentru a fi contabil

Pe lângă aceste diplome de licență, pentru a practica meseria de contabil cu succes, ai nevoie și de o serie de abilități practice. Vei lucra foarte mult cu cifrele și vei întocmi tot felul de rapoarte periodice, deci este important să fii organizat, să-ți gestionezi bine timpul, să ai răbdare și atenție la detalii.

În același timp, vei interacționa destul de des și cu alte persoane, deci este important să fii un bun comunicator, ascultător și să-ți dezvolți abilitățile de lucru cu ceilalți. Capacitatea de a transmite informațiile într-un mod coerent, clar și concret te va ajuta să rezolvi mai multe situații, într-un timp mai scurt și mai eficient.

O altă serie de abilități pe care este bine să le deții sunt cele ce țin de gândirea analitică și critică, de analiza și procesarea datelor. Ai nevoie să știi să întocmești rapoarte de bilanț financiar, conturi de profit și pierdere, dar și toate documentele contabile necesare funcționării cu succes a unei afaceri.

×
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close