Antena 3 CNN Life Oameni Femeia care va relansa programul japonez de energie nucleară. "Va trebui să schimbăm mentalităţi"

Femeia care va relansa programul japonez de energie nucleară. "Va trebui să schimbăm mentalităţi"

Femeia care va relansa programul japonez de energie nucleară. "Va trebui să schimbăm mentalităţi"
Sursa foto: Foto: CNN
11 Feb 2013   •   10:06
Pe 11 martie 2011, Japonia a fost devastată de unul dintre cele mai puternice cutremure din istoria recentă. Seismul a fost urmat de un tsunami care a ucis zeci de mii de oameni şi a provocat un grav accident nuclear la centrala Fukushima.

Lady Barbara Judge, avocat şi femeie de afaceri în vârstă de 66 de ani cu dublă cetăţenie americană şi britanică, a fost chemată de TEPCO ( Tokyo Electric Power Company – compania care gestionează centrala Fukushima) să ajute la relansarea programului de energie nucleară al japonezilor, care a fost complet suspendat în martie 2011.

În cadrul carierei sale care se extinde pe mai bine de patru decenii, Lady Barbara Judge a profesat ca avocat, bancher, iar acum va ajuta la redeschiderea centralei de la Fukushima. Judge a deţinut funcţia de preşedinte al Autorităţii de Energie Atomică din Marea Britanie din 2004 până în 2006.

Decizia TEPCO de a alege o femeie pentru această misiune este extrem de importantă, pentru că femeile acced rareori în funcţii de conducere în Japonia” explică Judge.



Avem o misiune grea. Trebuie să schimbăm mentalitatea oamenilor, să-i recompensăm pe cei care localizează şi arată problemele. Oamenii se tem în general să spună că ceva este în neregulă”.

În cadrul primei sale vizite la Fukushima, Judge a dorit să vorbească în special cu femeile, care se opun cel mai mult funcţionării centralelor nucleare. „Aproximativ 20.000 de oameni au murit din cauza cutremurului şi a tsunamiului. Dar nici măcar o viaţă nu s-a pierdut din cauza accidentului nuclear”, a precizat Judge.

O carieră impresionantă

În anii `80, Barbara Judge a fost cel mai tânăr comisar al Comisiei de Securitate şi Schimb din SUA şi prima femeie care a deţinut funcţia de director al unei bănci britanice.

Judge, pe atunci Barbara Thomas, şi-a început cariera ca studentă de excepţie a Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii New York. Dorinţa de a reuşi în carieră i-a fost insuflată de mama ei.

Când i-am spus mamei mele că vreau să devin actriţă, mi-a spus că o să mor de foame, dar că, dacă vreau neapărat să joc teatru, pot să o fac ca şi avocată, în faţa unui juriu”.



Mama mea a fost cea mai deşteaptă persoană pe care am cunoscut-o. Credea cu tărie în faptul că o femeie trebuie să aibă o carieră care să-i dea independenţă financiară” a declarat Judge pentru CNN. 

Deţinătoarea unui CV presărat cu multe „premiere” şi reuşite într-o lume a bărbaţilor, Lady Barbara Judge poate fi descrisă ca o pionieră în domeniile sale de activitate.

Niciodată nu m-am gândit la mine ca la o „femeie” din punct de vedere profesional, ci ca la o „persoană”. Adevărata pionieră a fost mama mea”.


 


 


 

×
Subiecte în articol: Tepco Fukushima centrala nucleara
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close