Antena 3 CNN Life Oameni Femeia cerurilor. Povestea de viaţă a primei femei pilot din istoria forţelor aeriene din Afganistan

Femeia cerurilor. Povestea de viaţă a primei femei pilot din istoria forţelor aeriene din Afganistan

Femeia cerurilor. Povestea de viaţă a primei femei pilot din istoria forţelor aeriene din Afganistan
Sursa foto: Foto: www.flickr.com- windowsace.com
19 Iun 2013   •   13:34
Colonelul Latifa Nabiza, prima femeie pilot din cadrul forţelor aeriene din Afganistan, s-a confruntat cu prejudecăţile oamenilor, cu talibanii şi cu propria soartă, însă ambiţia sa imensă a dus-o acolo unde întotdeauna şi-a dorit să ajungă: în aer.

După ce am absolvit şcoala, Laliuma şi cu mine le-am spus părinţilor că vrem să devenim piloţi profesionişti. Au fost şocaţi. La acea vreme, nu foarte multe femei aveau un loc de muncă şi noi ne gândeam să devenim piloţi... Susţinerea tatălui meu a fost imensă şi ne-a ajutat extrem de mult”, povesteşte Latifa Nabiza pentru BBC News.

Latifa şi sora ei, Laliuma, au fost respinse în repetate rânduri de Şcoala Militară din Afganistan pe motive medicale, însă li s-a acordat permisiunea de a urma cursurile în 1989, după ce un doctor civil le-a emis certificatele medicale de care aveau nevoie. Nu exista uniformă pentru femei, aşa că şi-au făcut singure uniforme.

Am fost primele femei pilot din istoria forţelor aeriene afgane.(...) Ceilalţi studenţi aruncau cu pietre în noi”, povesteşte colonelul.

Primul meu zbor independent a reprezentat o experienţă de neuitat. Zburam, zburam şi mă simţeam extraordinar!”



În 2006, după ce s-au căsătorit, Latifa şi Laliuma au rămas însărcinate, la câteva săptămâni distanţă.

Sora mea a avut o problemă când a născut. (...) A doua zi, la ora 16.00, a murit”.

Latifa şi-a alăptat atât propriul copil, dar şi pe nepoata ei. S-a întors la muncă la numai câteva luni după ce a născut.

Nu avea cine să aibă grijă de fiica mea şi nici nu există o grădiniţă unde lucrez eu. Aşa că am luat-o pe Malai cu mine peste tot. A crescut în elicopter – câteodată spun că nu este fiica mea, ci a elicopterului”.

Malai este foarte interesată de spaţiul cosmic. Ambiţia mea pentru ea este să devină prima femeie astronaut din Afganistan”.


 

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close