Antena 3 CNN Life Oameni Femeile care luptă cu societatea şi... câştigă. Nu lasă pe nimeni să le spună cum să-şi trăiască viaţa

Femeile care luptă cu societatea şi... câştigă. Nu lasă pe nimeni să le spună cum să-şi trăiască viaţa

Femeile care luptă cu societatea şi... câştigă. Nu lasă pe nimeni să le spună cum să-şi trăiască viaţa
Sursa foto: Foto: staticflickr.com
21 Feb 2013   •   09:42

Ai peste 27 de ani? Nu eşti măritată? În China, ai putea deja să fii etichetată ca o...”femeie-rest” de către stat. Cu toate acestea, există din ce în ce mai multe femei chineze care sunt extrem de fericite, chiar dacă nu sunt măritate.

"Încă din 2007, presa a încercat să le stigmatizeze pe femeile cu vârste cuprinse între 27 şi 30 de ani care sunt nemăritate” declară Leta Hong-Fincher, doctorand în sociologie la Universitatea Tsinghua din Beijing.

Una din cinci femei cu vârste cuprinse între 25 şi 29 de ani este nemăritată. Proporţia de persoane necăsătorite, în aceeaşi categorie de vârstă, este mai mare în rândul bărbaţilor. Dar asta nu înseamnă ca reprezentanţii celor două categorii vor putea să se cupleze cu uşurinţă. Potrivit studiilor, bărbaţii chinezi tind să se căsătorească cu femei mai puţin educate şi mai tinere.

Există o ipoteză potrivit căreia, bărbaţii de calitate A îşi găsesc femei de calitate B, bărbaţii de calitate B îşi găsesc femei de calitate C şi bărbaţii de calitate C îşi găsesc femei de calitate D. Rămân deci femeile de calitate A şi bărbaţii de calitate D. În consecinţă, dacă eşti o „femeie-rest”, înseamnă că eşti de calitate A”, spune Huang Yuanyuan, o jurnalistă nemăritată în vârstă de 29 de ani.

Părinţilor mei le este ruşine cu mine”

Autorităţile locale din China au organizat, de-a lungul vremii, mai multe evenimente de „peţire”, în cadrul cărora femeile educate să poată întâlni burlaci eligibili.

Însă tendinţa de a le desconsidera pe femeile care nu sunt măritate până la o anumită vârstă nu este numai o atitudine promovată de Guvern. Chen (nu este numele ei adevărat), care lucrează pentru o companie de consultanţă financiară, ştie acest lucru foarte bine.

Este necăsătorită şi se bucură de viaţă în Beijing, departe de părinţii săi, care locuiesc într-un oraş conservator. Spune că familiei sale îi este ruşine cu ea. Chen are 38 de ani.

"Refuză să mă ia cu ei la diverse evenimente, pentru că nu vor ca lumea să ştie că au o fiică atât de bătrână care nu este măritată. Le este frică de faptul că prietenii şi vecinii lor m-ar putea considera anormală”, spune Chen, citat[ de BBC News.

Însă Chen ştie ce vrea: un bărbat „onest şi responsabil”, un om în compania căruia să-i facă plăcere să trăiască. Sau pe nimeni.

Atac la adresa femeilor "mofturoase"

Între timp, presa din China continuă să publice articole jenante pe acest subiect, în care sunt atacate femeile educate şi „mofturoase”.

"Fetele frumoase n-au nevoie de educaţie ca să-şi găsească soţi din familii bogate şi puternice. Dar fetele urâte vor avea dificultăţi în acest sens”, se arată într-un articol intitulat „Femeile-rest nu merită compasiunea noastră”, postat pe site-ul Federaţiei Femeilor din China.

„Aceste fete speră să-şi aprofundeze educaţia pentru a-şi creşte nivelul competitivităţii. Tragedia este că ele nu realizează că pe măsură ce îmbătrânesc, valorează din ce în ce mai puţin. Aşa că, până la vârsta la care reuşesc să-şi termine doctoratul, sunt deja bătrâne – ca nişte perle îngălbenite”.

 


 

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close