Antena 3 CNN Life Oameni Fotografia tragică ce a oprit un RĂZBOI. Americanii au fost îngenuncheaţi de drama acestei copile

Fotografia tragică ce a oprit un RĂZBOI. Americanii au fost îngenuncheaţi de drama acestei copile

Fotografia tragică ce a oprit un RĂZBOI. Americanii au fost îngenuncheaţi de drama acestei copile
de O.P.    |    12 Iul 2012   •   08:29

Victimele unui război fără sens au fost marcate pentru tot restul vieţii din cauza lăcomiei şi dorinţei de putere a marilor state ale lumii. Drama prin care au trecut aceşti oameni este inimaginabilă, însă aceste fotografii au surprins-o în cea mai pură stare a lor.

În urmă cu patru decenii o imagine îi zguduia din temelii pe americanii care doreau câştigarea războiului din Vietnam. Atacul cu napalm din luna iunie a aceluiaşi an a făcut numeroase victime, printre care şi Phan Thi Kim Phuc, o copilă care alerga disperată pe străzile din Trang Bang cu hainele arse de suflul exploziei în dorinţa de a-şi salva viaţa.

Fotograful AP Nick Ut a surprins această imagine, care i-a determinat pe americani să ordone încetarea războiului. Imediat ce a fost publicată pe fluxul Associated Press imaginea a făcut înconjurul lumii, generând o schimbare în opinia publică şi în atitudinea autorităţilor.

Această fotografie a generat o serie de controverse atunci când a fost publicată, fiind criticată decizia celor de la AP de a posta această poză în fluxul lor, deoarece avea în prim plan o copilă fără haine.

Pentru această imagine dramatică fotograful Nick Ut a fost recompensat cu premiul Pulitzer.

"Aceste imagini sunt versiunea modernă a icoanelor religioase, cu ochii victimei uitându-se invariabil în sus, spre ceruri, aşa cum sunt surprinşi martirii în picturile vechilor maeştri", spunea fotograful de război Don McCullin.

Vedeţi în galeria foto de mai jos cum arată în prezent copila arsă cu napalm, surprinsă de fotograful Nick Ut.







×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close