Antena 3 CNN Life Oameni “Nu vreau să mă maturizez”. Povestea scriitoarei de origine română care refuză să vorbească

“Nu vreau să mă maturizez”. Povestea scriitoarei de origine română care refuză să vorbească

“Nu vreau să mă maturizez”. Povestea scriitoarei de origine română care refuză să vorbească
Sursa foto: Foto: www.weser-kurier.de/ Facebook
10 Apr 2012   •   09:17

Nicoleta Crăiţă Ten'o este o scriitoare de origine română care nu comunică decât în scris. Născută în Galaţi, românca s-a stabilit împreună cu părinţii ei în Germania în urmă cu 11 ani.

La vârsta de 13 ani, Nicoleta a refuzat pur şi simplu să mai vorbească şi a decis să comunice numai în scris. După zeci de consultaţii, medicii au ajuns la concluzia că suferă de o formă rară de autism.

Primul volum de poezii scris de Nicoleta se numeşte ”Durerea în durere piere”. În 2001, românca s-a mutat în Germania, unde părinţii ei sperau să primească ajutorul medical de care nevoie. Acolo, românca a publicat, în anul 2002, volumul ”Pe urmele Fefelegei”.



Românca a mai publicat romanul "Rebel”, precum şi volumul liric "Haruka”, redactat în limba germană.

După "Haruka”, care s-a bucurat de aprecierea criticilor germani, în vara acestui an, Nicoleta va lansa un nou roman: "Das Schweigen und die zwei Frauen”.

Cu toate că refuză să vorbească de aproape 16 ani, Nicoleta a acceptat să acorde primul interviu din cariera ei, scriu jurnaliştii germani de la Weser Kurier. Românca stăpâneşte, pe lângă limbile română şi germană, şi spaniola, italiana, engleza şi franceza.

Nicoletei nu îi plac locurile aglomerate, însă de ziua ei, românca a acceptat să margă cu o prietenă într-un mall. Întrebată de ce a ales să meargă acolo, românca a răspuns: ”Fiindcă acolo sunt atâtea păpuşi frumoase. Păpuşile mă însoţesc mereu, ele mă protejează şi îmi asigură existenţa. Refuz să mă maturizez”.

×
Subiecte în articol: scriitoare
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close