Antena 3 CNN Life Oameni Posibilități de finanțare prin listarea la bursă

Posibilități de finanțare prin listarea la bursă

Listarea la bursă poate fi oportunitate bună de dezvoltare în momentul în care compania necesită să își extindă aria și puterea de acțiune. Listarea la bursă are numeroase beneficii, printre care și atragerea de investitori și de resurse financiare.

Posibilități de finanțare prin listarea la bursă
Sursa foto: Shutterstock.com
de Georgiana Adam    |    02 Mar 2022   •   11:11

Listarea la bursă ca oportunitate de finanțare

Prin listare la bursă o companie atrage surse de finanțare fără a-și crește gradul de îndatorare. Este o modalitate destul de simplă și de ieftină de a obține finanțare. În plus, listarea la bursă contribuie nu doar la extinderea afacerii, ci și la consolidarea ei.

Listarea la bursă este considerată o oportunitate de dezvoltare propice pentru companii, aducând avantaje considerabile precum:

- atragerea de noi surse de finanțare: companiile cu situații financiare pozitive pot atrage finanțări care ar fi mai greu de obținut din partea instituțiilor bancare. Gradul de îndatorare nu crește, iar capitalul companiei este mărit prin emisiunea de noi acțiuni.

- evaluarea companiei la o valoare corectă: prețul tranzacționării acțiunilor la bursă indică valoarea justă a companiei în cauză. Prețul de piață este luat uneori drept indicator de referință în negocierea condițiilor de fuziune.

- creșterea vizibilității companiei: listarea la bursă crește vizibilitatea unei companii și atrage încredere din partea potențialilor investitori. Publicațiile de specialitate și sursele de mass-media publică periodic date despre companiile listate la bursă, companiile respective ieșind mai ușor în evidență.

- utilizarea liberă a capitalului atras: capitalul atras prin emisiunea de noi acțiuni poate fi utilizat și investit în folosul companiei fără a fi nevoie de justificative în acest sens;

- oportunitatea de fidelizare a angajaților: companiile listate la bursă pot pune în practică un program de fidelizare a angajaților;

- atragerea de investitori instituționali: listarea oferă posibilitatea de atragere a anumitor categorii de investitori instituționali. Aceștia pot consta în fonduri mutuale, bănci de investiții, fonduri de pensii sau alți investitori.

Etapele listării unei companii la bursă

O listare la bursă nu este un proces simplu de făcut, chiar dacă aparent poate părea așa. În acest caz, serviciile unui broker de bursă sunt esențiale.

Pentru a fi listată la bursă, o companie trebuie să parcurgă anumiți pași esențiali. Cei mai importanți pași constau în:

- transformarea companiei într-o companie pe acțiuni, pentru a putea fi listată la bursă;

- crearea materialelor de prezentare și identificarea investitorilor instituționali;

- stabilirea procentului de free-float (numărul de acțiuni tranzacționate liber la bursă);

- analiza situațiilor financiare anuale ale companiei;

- depunerea documentației în vederea obținerii avizului BVB;

- depunerea documentației pentru prospectul BVB;

- înregistrarea acțiunilor companiei la Depozitarul Central;

- lansarea ofertei publice și începerea operațiunilor de tranzacționare.

Servicii de specialitate pentru listarea la bursă

Operațiunile mai sus menționate necesită timp, implicare și cunoștințe solide în domeniu. Pentru o fluidizare a procesului de listare, companiile apelează la serviciile specialiștilor din domeniu care, nu doar că sunt specializați în domeniul bursier, ci se și pot ocupa mult mai eficient de întregul proces. Brokerii de bursă joacă un rol important și serviciile lor sunt indispensabile.

Un broker de bursă te ajută la întocmirea documentației necesare, luarea deciziilor corecte în funcție de rezultatele financiare obținute de către companie, la stabilirea cuantumului de acțiuni care ar trebui listate pe piața bursieră și la depunerea documentației.

În vederea listării la bursă, plasarea ofertelor publice poate fi un factor decizional în dezvoltarea unei companii. Poți apela la mediere în plasarea ofertelor publice de cumpărare, de preluare obligatorii, de preluare voluntare și de vânzare.

Listarea la bursă e sprint-ul de care o companie poate avea nevoie. Oportunitățile de dezvoltare dobândite prin intermediul acestei metode nu sunt de neglijat și pot oferi un real potențial de diversificare.

×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close