Antena 3 CNN Life Oameni Povestea primului om care a dansat cu Luna. Una dintre cele mai mari realizări ale omenirii este sărbătorită astăzi

Povestea primului om care a dansat cu Luna. Una dintre cele mai mari realizări ale omenirii este sărbătorită astăzi

Povestea primului om care a dansat cu Luna. Una dintre cele mai mari realizări ale omenirii este sărbătorită astăzi
Sursa foto: Foto: nasa.gov/ AP
20 Iul 2012   •   09:27
Astăzi se împlinesc 43 de ani de la una dintre cele mai mari realizări ale omenirii: primul pas al omului pe Lună. Apollo 11 a fost prima misiune cu echipaj uman care a aselenizat. Misiunea a fost lansată la 16 iulie 1969 avându-i la bord pe Neil Armstrong Alden, Michael Collins şi Eugene Edwin "Buzz" Aldrin.

Patru zile mai târziu, pe 20 iulie, Armstrong şi Aldrin au devenit primii oameni care au păşit pe Lună.

După parcurgerea unui vid de 240.000 de mile, milioane de ochi erau aţintiţi spre echipa de cosmonauţi. Priveau cu atenţie şi uimire televizoarele alb-negru. Vroiau să fie martorii unui eveniment unic.

Cizmele lui Neil Armstrong au atins suprafaţa Lunii la 10.56 p.m. (GMT), la data de 20 iulie 1969. „Un pas mic pentru om, un salt urias pentru omenire", a spus Neil Armstrong după ce a făcut primii paşi într-o lume nouă, necunoscută şi neatinsă până atunci de o fiinţă umană.



La 43 de ani de la acel eveniment, Neil Armstrong este îngrijorat pentru programul spaţial al SUA. Consideră că programul NASA a atins un punct neproductiv.

Se teme că agenţia spaţială externalizează mii de joburi către Rusia şi nu lasă o cale directă pentru ca astronauţii americani să ajungă din SUA către Staţia Spaţială Internaţională.

Americanii au examinat deja şase locaţii de pe Lună. Mai sunt 22 milioane de kilometri pătraţi de explorat. Locurile din vecinătatea Lunii reprezintă un mod excepţionat de a afla mai multe informaţii despre modul de călătorie către locuri mai îndepărate din galaxie” a declarat Newil Armstrong pentru msnbc.com.

Imagini cu primii paşi ai omului pe Lună


 
Omul Neil Armstrong

Astronaut, pilot militar, educator, născut la 5 august 1930, în apropiere de Wapakoneta, Neil Armstrong a făcut istorie, devenind primul om care a mers pe lună.

El a fost pasionat de zbor de la o vârstă fragedă şi a obţinut licenţa de pilot la vârsta de 16 ani. În 1947, Armstrong a început studiile sale în inginerie aeronautică la Universitatea Purdue cu o bursă de la US Navy.

Studiile sale au fost întrerupte în 1949, când a fost chemat să slujească în războiul din Coreea. Armstrong a zburat în 78 de misiuni de luptă în timpul acestui conflict militar. El a părăsit serviciul în 1952, şi a revenit la colegiu.



Câţiva ani mai târziu, Armstrong sa alăturat Comitetului Național consultativ pentru aeronautică (ANCA), care mai târziu a devenit Administraţia Naţională a Aeronauticii şi a Administrării Spaţiului (NASA).

Pentru această agenţie guvernamentală a lucrat într-o serie de capacităţi diferite, inclusiv servind ca pilot de încercare şi ca inginer. El a testat mai multe aeronave de mare viteză, inclusiv X-15, care ar putea atinge o viteză maximă de 4.000 de mile pe oră.

Imagini de la misiunea pe Lună din 1972



 

×
Subiecte în articol: Luna NASA
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close