Antena 3 CNN Life Oameni Românca de o frumuseţe rară care l-a vrăjit pe Liviu Rebreanu. A fost desemnată prima Miss România şi ne-a reprezentat ţara pe plan mondial

Românca de o frumuseţe rară care l-a vrăjit pe Liviu Rebreanu. A fost desemnată prima Miss România şi ne-a reprezentat ţara pe plan mondial

Românca de o frumuseţe rară care l-a vrăjit pe Liviu Rebreanu. A fost desemnată prima Miss România şi ne-a reprezentat ţara pe plan mondial
de O.P.    |    14 Feb 2013   •   09:00

Cât de mult se poate schimba lumea într-un timp relativ scurt. Standardele frumuseţii de astăzi nu de mai aseamănă deloc cu cele de acum opt decenii.

Ca să vă faceţi o idee trebuie să vă spunem povestea câştigătoarei a primului concurs de Miss din România.

Magda Demetrescu a fost aleasă de experţi, intelectuali rasaţi şi profesionişti de scenă şi imagine, celebri în perioada interbelică. Primul concurs de miss s-a desfăşurat în România în anul 1929.

Magda era fiica arhitectului Nicolae Demetrescu şi a soţiei sale Magda, care, din păcate, la 5 ani rămânea orfană de amândoi părinţii şi era adoptată de mătuşa sa, Maria Demetrescu.

Magda era o fată cuminte, educată, care trecuse cu brio de probele şi exigenţele competiţiei.



Ca să participi la Miss Romania, o onoare patriotică în acea perioadă, trebuia să nu fii măritată şi să ai o moralitate fără cusur. Nu aveai voie cu corset, brasieră sau machiaj, iar rochiile era musai să fie foarte simple, pentru că importante erau liniile corpului şi graţia mişcărilor.

Din juriul primului concurs de Miss au luat parte:

Alexandru Vaida-Voevod, Ministru de interne

Prof. Tzigara Samurcaş – Presedintele Fundatiei “Carol I”

Prinţesa Alexandrina Cantacuzino – Preşedinta Societăţii Ortodoxe a Femeilor Române

Maria Giurgea – actriţă a Teatrului Naţional din Bucureşti

Liviu Rebreanu – scriitor, Presedintele Societatii Scriitorilor Romani si Director General al TNB

Karl Storck – sculptor

Alexandru Mavrodi – Preşedinte al Sindicatului Ziariştilor

Ioan Steriade – Director al Muzeului “Kalinderu”

Nicolae Batzaria – prozator, publicist, ministru

Rebreanu o descria astfel pe câştigătoarea concursului de Miss: "Guriţa mică şi roşie ca o cireaşă coaptă, un corp minunat, sculptat parcă, în cea mai fină marmoră, un picioruş micuţ şi nervos, braţe pline, de o albeaţă strălucitoare, iată admirabilele elemente ce împodobesc pe aceea care va purta tricolorul frumuseţii române peste Ocean, la concursul internaţional din Galverston."

Magda a ocupat un onorabil loc şase la concursul Miss Univers şi a fost recompensată cu 100 de dolari şi un ceas cu brăţară.




×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close