Antena 3 CNN Life Oameni Tinerii care vor duce România pe cele mai înalte culmi ale lumii. Expediţia românească ce va cuceri Everestul

Tinerii care vor duce România pe cele mai înalte culmi ale lumii. Expediţia românească ce va cuceri Everestul

Tinerii care vor duce România pe cele mai înalte culmi ale lumii. Expediţia românească ce va cuceri Everestul
de O.P.    |    01 Mar 2013   •   06:18

România se pregăteşte să urce pe cele mai înalte culmi ale lumii. Patru tineri, printre care şi colegul nostru Robert Chirileanu, vor să ajungă pe Vârful Everest la zece ani după prima expediţie integral românească din Munţii Himalaya. Se antrenează din greu, într-o cameră specială, în care s-a pregătit însuşi Iuri Gagarin, înainte de primul zbor al unui om în spaţiu.

5.500 de metri, 6.000 de metri...şi de aici începe greul. Respiraţia nu mai e o normalitate, paşii sunt tot mai mărunţi, frigul mai pătrunzător. E drumul către cea mai înaltă culme a lumii, Everest, 8.850 de metri. Un vis care se poate transforma în ultimul drum.
 
Colegul nostru, Robert, Tibi, Oana şi Stelian, patru tineri pentru care muntele e doua casă. Au parcurs zeci de trasee şi acum sunt gata să ducă steagul românesc pe cel mai înalt vârf în cea de a doua expediţie 100% românească pe Muntele Himalaya. Prima a fost în martie 2003.

Ca să fie .. la înălţime, cei patru se antrenează intens într-o cameră hipobară de la Institutul de Medicină Aeronautică. O încăpere specială în care s-a pregătit însuşi Iuri Gagarin, înainte de zborul din 1961. 

Câte o oră de antrenament, de cinci ori pe săptămână. Un exerciţiu dur, dar necesar pentru orice alpinist înainte de a urca la peste cinci mii de metri. Tibi o ştie cel mai bine. Anul trecut a urcat pe trei vârfuri de peste şapte mii de metri din Munţii Pamir, în timpul unei singure expediţii.

Dacă respectă programul stabilit, echipa lui Tibi ar trebui să plece spre Asia în aprilie. Totul depinde de antrenamente şi de... bani. În plus, cei patru vor să realizeze şi prima filmare 3D a unei escaladări a Vârfului Everest.

Expediţia costă 250.000 de euro, un preţ îndelung negociat şi o sumă care trebuie strânsă doar din sponsorizări. 




×
Parteneri
Directorul ANM anunţă data la care vine căldura cu adevărat
x close