Antena 3 CNN Life Oameni Un român a luat aurul la Salonul de la Geneva şi premiul OSIM. Pentru ce invenţie a fost premiat Corneliu Birtok Băneasă

Un român a luat aurul la Salonul de la Geneva şi premiul OSIM. Pentru ce invenţie a fost premiat Corneliu Birtok Băneasă

Un român a luat aurul la Salonul de la Geneva şi premiul OSIM. Pentru ce invenţie a fost premiat Corneliu Birtok Băneasă
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    13 Apr 2013   •   23:58

Inventatorul român Corneliu Birtok Băneasă a fost premiat cu medalia de aur a Salonului internaţional de invenţii de la Geneva, juriul, format din specialişti din toate domeniile, apreciind calităţile unui filtru de aer special ce reduce consumul de carburant cu 10% la autoturisme şi autoutilitare, informează Agerpres.

Mai mult, invenţia inginerului din Deva a fost pusă deja în practică sub forma unui produs ce poate fi folosit de către utilizatorii direcţi.

Aceeaşi invenţie a fost recompensată şi cu premiul special al Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM), care a răsplătit astfel eforturile inventatorului de a lansa, într-un circuit tehnologic, un produs românesc premiat la mai multe saloane internaţionale de inventică.

"Filtrul de aer supra-aspirant premiat acum cu medalie de aur este ultima invenţie pe care am brevetat-o şi pentru care am creat marca . Am făcut acest lucru pentru că am dorit să promovez o marcă sută la sută românească şi să arăt că o invenţie poate fi pusă în practică, spre binele celor care doresc să-şi îmbunătăţească performanţele autovehiculelor", a declarat, sâmbătă, inventatorul Corneliu Birtok Băneasă, aflat încă la Geneva.

Inginerul specializat în domeniul auto a ţinut să precizeze faptul că premiul special acordat de OSIM pentru acest filtru reprezintă o reuşită "extrem de importantă" pentru el, în condiţiile în care este vorba de un produs românesc brevetat şi pus în practică.

"Examinatorii OSIM au apreciat faptul că am supus jurizării o invenţie care a prins contur în practică şi se regăseşte acum într-un produs accesibil tuturor. Acest lucru arată faptul că OSIM apreciază şi încurajează invenţiile cu aplicabilitate practică, cum este filtrul de aer supra-aspirant, în cazul meu", a spus inventatorul Corneliu Birtok Băneasă.

Filtrul special de aer a fost testat în mod ştiinţific în laboratoarele Facultăţii de Inginerie din Hunedoara, unde măsurătorile au arătat o scădere medie a consumului de benzină de 7,15% la un motor montat pe bancul de lucru.

"Am realizat un test în laboratorul de motoare, sub coordonarea profesorului Sorin Raţiu. Am testat comparativ un filtru de aer supra-aspirant şi un filtru normal. Testele s-au făcut pe un stand foarte performant, iar reducerea măsurată la consumul de carburant a fost de 7,15%, ceea ce este foarte bine. Încercările s-au derulat pe o perioadă de două săptămâni", a explicat inventatorul, chiar înainte de a pleca la Salonul internaţional de la Geneva.

El a arătat că măsurătorile de laborator confirmă astfel varianta consumurilor de carburant determinate pe maşinile unor prieteni, care au înregistrat reduceri de circa 10 procente după montarea noilor filtre de aer pe orice fel de motorizare.

În prezent, acest filtru se produce pe o linie tehnologică, fiind certificat RAR sub denumirea Filtru Supra-aspirant Universal (FSU). Produsul este disponibil sub forma unui kit, detalii despre acesta fiind disponibile pe site-ul www.airbycorneliu.ro.

Corneliu Birtok-Băneasă se află la cea de-a cincea participare la acest salon internaţional, fiind medaliat cu aur în anii 2010, 2012 şi 2013, cu argint în 2009 şi cu bronz în 2011.


×

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
x close