Antena 3 CNN Life Știinţă Este cel mai AMBIŢIOS proiect lansat de astronomii NASA. Ce se va întâmpla cu un asteroid care se îndreaptă spre Terra

Este cel mai AMBIŢIOS proiect lansat de astronomii NASA. Ce se va întâmpla cu un asteroid care se îndreaptă spre Terra

Este cel mai AMBIŢIOS proiect lansat de astronomii NASA. Ce se va întâmpla cu un asteroid care se îndreaptă spre Terra
de O.P.    |    27 Aug 2013   •   06:32

NASA continuă pregătirile pentru unul din cele mai ambiţioase proiecte de până acum: "captura" unui asteroid şi plasarea sa pe o orbită stabilă, pentru a fi studiat de astronauţi. Agenţia americană a dat publicităţii un film de animaţie care anticipează misiunea, programată în 2025.

Asteroidul va fi capturat cu ajutorul unui vehicul spaţial fără echipaj, apoi va fi plasat pe orbită în jurul Pământului. O capsulă Orion, aflată în stadiul de proiect, va purta echipajul format de doi astronauţi până în preajma asteroidului.

După nouă zile de zbor, capsula Orion va face joncţiunea cu nava-robot care stabilizează asteroidul. Astronauţii vor găsi, la bord, întreaga aparatură necesară pentru a-şi îndeplini misiunea. Ei vor ieşi de mai multe ori în spaţiu pentru a culege probe de rocă din corpul ceresc.

Cercetarea asteroidului ar putea dura până la şase zile. Astronauţii vor reveni, apoi, pe capsula Orion pentru călătoria de întoarcere pe Pământ. Ca şi la ducere, ei se vor folosi de gravitaţia Lunii pentru a economisi timp şi energie.

NASA susţine că a primit, deja, sute de propuneri de la firme şi universităţi, pentru realizarea concretă a diferitelor faze ale misiunii. Costul acesteia este evaluat la cel puţin două miliarde de dolari. Dar, dacă vor fi depăşite piedicile tehnologice şi financiare, asteroizii ar putea deveni o resursă practic inepuizabilă de materii prime, consideră NASA.

×
Subiecte în articol: NASA asteroid
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close