Până în 2015, GHEAŢA ARCTICĂ NU VA MAI EXISTA deloc pe timpul verii. Care este explicaţia experţilor

de Antena3.ro    |    06 Sep 2012   •   13:31
Până în 2015, GHEAŢA ARCTICĂ NU VA MAI EXISTA deloc pe timpul verii. Care este explicaţia experţilor Galerie foto (1) Foto: Mediafax/AFP

Pierderea accelerată a calotei glaciare din Marea Arctică are un efect echivalent cu dublarea emisiilor de gaze cu efect de seră, avertizează experţii în domeniu. Gheaţa reflectă lumina soarelui, dar pe măsură ce dispare, energia este absorbită de apa care o înlocuieşte. Astfel, topirea gheţii „contribuie“ la încălzirea globală cu echivalentul cantităţii de dioxid de carbon emis de om în 20 ani, a declarat profesorul Peter Wadhams, potrivit BBC.

Wadhams, care este profesor de fizică a oceanului la Universitatea Cambridge, avertizează că gheaţa arctică se îndreaptă cu paşi repezi către dispariţie.

„volumul de gheaţă în timpul verii este numai un sfert din cât era în urmă cu 30 ani, iar acesta este doar preludiul acestui colaps final“, a declarat Wadhams.

„Apa în exces creată de gheaţa care se retrage permite generarea unor valuri mai mari de către furtuni, care, la rândul lor, mătură gheaţa care mai rămâne“, a explicat profesorul de la Universitatea Cambridge.

Wadhams estimează că pătura de gheaţă arctică pe timpul verii va dispărea complet până în 2015, deşi alţi experţi consideră că acest lucru nu se va întâmpla până în 2030.


Parteneri
x close