Antena 3 CNN Life Știinţă Pielea umană poate ”gusta” anumite lucruri, iar oamenii de știință au descoperit de ce

Pielea umană poate ”gusta” anumite lucruri, iar oamenii de știință au descoperit de ce

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 07:00 08 Mar 2025 Modificat la 09:35 08 Mar 2025
mana intinsa
Receptorii care detectează gustul amar pe limbă se află și în piele, unde par să aibă un rol similar. Foto: Getty Images

Te-ai confruntat vreodată cu un gust atât de amar încât ai fost nevoit să scuipi imediat? Acest mecanism de respingere este considerat un instinct de supraviețuire, ajutându-ne să evităm ingerarea unor substanțe potențial periculoase. Însă aceiași receptori care detectează gustul amar pe limbă se află și în piele, unde par să aibă un rol similar: protejarea celulelor împotriva toxinelor, scrie Science Alert.

Un nou studiu condus de cercetători de la Universitatea de Știință din Okayama a aprofundat funcția receptorilor de tip 2 ai gustului amar (TAS2Rs) din celulele pielii, numite keratinocite. Rezultatele arată că acești receptori ajută la eliminarea substanțelor potențial dăunătoare, împiedicându-le să rămână în celule și să provoace daune.

Receptorii gustului amar, prezenți în întregul organism

Deși inițial se credea că TAS2Rs există doar pe limbă, cercetările au arătat că acești receptori sunt răspândiți în tot corpul. Ei se găsesc în colon, stomac și căile respiratorii superioare, iar un studiu din 2015 a descoperit că sunt activi și în celulele epiteliale ale pielii.

Pentru a înțelege mai bine rolul lor, cercetătorii au expus keratinocitele umane crescute în laborator la feniltiocarbamidă (PTC), o substanță amară folosită în numeroase studii genetice. La detectarea PTC, receptorii TAS2Rs au declanșat producerea unor transportori de tip ABC, care au ajutat la eliminarea substanței din celule.

Pentru a verifica eficiența acestui mecanism, cercetătorii au adăugat un colorant special care, în mod normal, este eliminat rapid printr-un transportor ABC specific. Însă atunci când celulele au fost tratate cu verapamil, un inhibitor al acestor transportori, colorantul a rămas blocat în celule.

Protecție împotriva toxinelor

Acest proces sugerează că receptorii gustului amar din piele ajută celulele să se apere de substanțe potențial toxice. Mai mult, cercetătorii au descoperit că celulele expuse la un nivel toxic de antihistaminic au avut o rată de supraviețuire mai mare atunci când receptorii TAS2Rs fuseseră activați în prealabil.

„Activarea receptorilor TAS2Rs de către compuși amari, precum PTC și zaharina, stimulează producția transportorului ABCB1, prevenind moartea celulară indusă de difenhidramină prin eliminarea acestor compuși”, au explicat autorii studiului.

În schimb, verapamil a anulat acest efect protector, ceea ce confirmă importanța receptorilor în procesul de detoxifiere celulară. Pe baza acestor descoperiri, cercetătorii sugerează că activatorii inofensivi ai TAS2Rs ar putea fi utilizați în viitor pentru dezvoltarea unor medicamente capabile să accelereze eliminarea toxinelor din piele.

Ştiri video recomandate
×
Etichete: piele limba toxine

Fanatik

Antena Sport

Observator News

Parteneri
x close