Substanţe chimice care derutează simţurile ţânţarilor, ultima invenţie a cercetătorilor americani

de Antena3.ro    |    01 Iun 2011   •   22:30
Substanţe chimice care derutează simţurile ţânţarilor, ultima invenţie a cercetătorilor americani Foto: onlineusanews.com

Cercetătorii din Statele Unite au reuşit să obţină un amestec de substanţe chimice care reduc abilitatea ţânţarilor de a detecta "prada" lor umană, afectându-le anumiţi receptori, relatează BBC.

În mod normal, femelele de ţânţari detectează următoarea lor "masă" cu ajutorul dioxidului de carbon emanat prin respiraţia umană, iar substanţele obţinute de cercetători pot întrerupe sau deruta acest simţ al insectelor.

Experţii au identificat trei grupe de substanţe chimice care acţionează în acest sens: una mimează dioxidul de carbon, alta împiedică ţânţarii să îl detecteze, iar cea de-a treia păcăleşte insecta cum că ar fi înconjurată de cantităţi uriaşe de gaz, făcându-i dificil să se hotărască încotro să o apuce.

Oamenii de ştiinţă speră că noua descoperire va ajuta la fabricarea unor produse anti-ţânţari, de ultimă generaţie. Până atunci însă, aceştia trebuie să se gândească la o modalitate de a face substanţele respective inofensive pentru om. În prezent, compuşii chimici respectivi trebuie utilizaţi în concentraţii foarte mari, pentru a putea avea efect, lucru care ar afecta deopotrivă şi sănătatea oamenilor.Parteneri
x close