Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Obezitatea reduce semnificativ speranţa de viaţă şi anii de viaţă sănătoasă

Obezitatea reduce semnificativ speranţa de viaţă şi anii de viaţă sănătoasă

Obezitatea reduce semnificativ speranţa de viaţă şi anii de viaţă sănătoasă
Sursa foto: Foto: www.upi.com
de S.T.    |    05 Dec 2014   •   11:16
Obezitatea şi obezitatea severă pot scurta cu opt ani speranţa de viaţă şi cu până la 19 ani perioada în care sănătatea este bună, susţine un studiu publicat vineri şi preluat de AFP.

Condusă de profesorul Steven Grover de la Universitatea McGill (Montreal) şi publicată în revista The Lancet Diabetes & Endocrinology, cercetarea este rezultatul unei modelări matematice, pornind de la o vastă bază de date americane ("NHANES" 2003-2010), care conţine datele a mii de adulţi, cu vârsta cuprinsă între 20 şi 79 de ani.

Rezultatele sunt clare: cu cât o persoană este supraponderală de tânără, cu atât impactul asupra sănătăţii sale va fi mai important, rezumă epidemiologul.

Raport OMS: Peste un miliard de adulţi sunt supraponderali la nivel mondial. România, cel mai mic procent de obezi

Studiul arată că obezitatea este asociată cu un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare, cum ar fi infarctul miocardic şi accidente vasculare cerebrale, dar şi diabet, care reduce semnificativ speranţa de viaţă şi anii de viaţă sănătoasă, comparativ cu persoanele cu greutate normală, explică Grover.

Potrivit studiului, persoanele supraponderale pierd până la 3 ani din speranţa de viaţă, obezii (cu indice de masă corporală 25-30) între 1 şi 6 ani, iar cei cu obezitate severă între 1 şi 8 ani din speranţa de viaţă
.

Cea mai importantă scădere a speranţei de viaţă la persoanele supraponderale s-a înregistrat în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 20 şi 29 de ani. De asemenea, la persoanele care suferă de obezitate severă, perioada trăită într-o stare de sănătate bună se poate reduce cu până la circa 19 ani.

Citeşte şi:

Boala care "mănâncă" 2000 de MILIARDE în fiecare an. 30% din oamenii de pe Pământ suferă din cauza maladiei

×
Parteneri
Primele rezultate ale anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon
x close