Antena 3 CNN Politică Boc susţine că are verde de la coaliţie pentru asumarea răspunderii pe coduri. Pesediştii îl contrazic

Boc susţine că are verde de la coaliţie pentru asumarea răspunderii pe coduri. Pesediştii îl contrazic

Boc susţine că are verde de la coaliţie pentru asumarea răspunderii pe coduri. Pesediştii îl contrazic
Sursa foto: Emil Boc
09 Iun 2009   •   17:30

Premierul Emil Boc a anunţat că în calea Guvernului nu mai există nici un obstacol pentru asumarea răspunderii pe codurile penal şi civil, Executivul primind undă verde astăzi din partea coaliţiei PSD-PDL. Surse din cadrul coaliţiei susţin însă că reprezentanţii PSD s-au opus plicării acestei procedurii în condiţiile în care raportul Comisiei Europenea privind România a fost amânat pentru luna septembrie.
"Mâine (n.r.- miercuri) vom discuta în Guvern, punctul de vedere al coaliţiei azi a fost că varianta asumării este cea potrivită pentru cele două coduri, dar discuţia va fi mâine în Guvern. Mâine vom lua o decizie cu privire la angajarea răspunderii. Am primit azi undă verde de la coaliţie, astfel încât cred că din acest punct de vedere nu mai există obstacole în calea angajării răspunderii pe cele două coduri", a declarat Emil Boc, după o întrevedere avută cu senatorii PDL.
Surse social-democrate îl contrazic însă pe premier, susţinând că în şedinţa de azi a coaliţiei nu s-a ajuns la nici o înţelegere. Astfel, ministrul pentru relaţia pentru parlamentul, Victor Ponta s-ar fi opus asumării răspunderii susţinând că noua stare de lucruri favorizează adoptarea codurilor juridice prin procedură parlamentară. El a propus premierului Emil Boc să renunţe la intenţia asumării răspunderii Guvernului pentru adoptarea Codului Penal şi a Codului Civil în condiţiile în care Raportul de ţară pe Justiţie va fi publicat de Comisia Europeană abia în toamnă.
Atât Ponta, cât şi restul social-democraţilor s-ar fi pronunţat pentru continuarea consultărilor cu societăţile non-guvernamentale pe conţinutul codurilor de vreme ce presiunile îndeplinirii unor condiţii prevăzute în Mecanismul de Cooperare şi Verificare s-au atenuat.
Potrivit aceloraşi surse, premierul Emil Boc a refuzat să dea curs proprunerilor partnerilor de guvernare, arătând că adoptarea cât mai rapidă a celor două Coduri rămâne un obiectiv al Guvernului şi, drept urmare, nu are de gând să renunţe la procedura asumării răspunderii Guvernului în Parlament.
Boc ar fi invocat înţelegerea convenită la ultima întrunirea a membrilor coaliţiei ca în prima şedinţă a Executivului după alegeri Guvernul să solicite Parlamentului convocarea şedinţei comune pentru asumarea răspunderii.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close