Antena 3 CNN Politică PDL, lovit în fief-urile tradiţionale de efectul de bumerang numit EBA

PDL, lovit în fief-urile tradiţionale de efectul de bumerang numit EBA

PDL, lovit în fief-urile tradiţionale de efectul de bumerang numit EBA
Sursa foto: Elena Basescu
08 Iun 2009   •   20:24

Susţinerea logistică, dar şi prin zeci de mii de voturi a candidaturii independente a mezinei preşedintelui, Elena Băsescu a costat PDL mai mult decât estimase iniţial. Într-o cursă umăr la umăr cu PSD în care fiecare vot a contat, PDL a aruncat 0,5 procente pe apa electorală pentru a asigura locul de eurodeputat al acesteia la Bruxelles, democrat-liberali au dat apă la moară propagandei social-democrate pierzând totodată câteva judeţe din zestrea portocalie adunată la ultimele parlamentare. Hunedoara, Dâmboviţa, Mehedinţi sau Olt au căpătat sau recăpătat culoarea roşie, punând în umbră parţial succesul doborârii PSD în alte judeţe cu tradiţie social-democrată: Buzău, Botoşani, Ilfov, Giurgiu şi Călăraşi.
Hunedoara, organizaţie patronată de ministrul Monica Iacob Ridzi, a înregistrat 21,73% din voturi, în timp ce PSD a câştigat cu 28,56%. Elena Băsescu a primit în acest judeţ 7,62% din voturile hunedorenilor, mult peste "scorul" la nivel naţional, 4,22%. Această stare de lucruri ar putea fi explicată prin faptul că Monica Ridzi, preşedinta organizaşţiei de tineret a partidului este cea care a ghidat alături de Elena Udrea paşii politici a mezinei preşedintelui, fost secretar general în aceeaşi organizaţie a PDL. Drept urmare, nu este deloc suprinzător că ministrul a căutat să-i asigure o poziţie cât mai bună la nivelul judeţului său în detrimentul scorului PDL.
La Olt, PSD a câştigat scrutinul cu un scor de 47,59%, în timp ce PDL a luat doar 32,16% din voturi. Şi Dâmboviţa, judeţ care era în mod tradiţional fieful PDL, a fost pierdut la euroalegeri, cu un scor de 36,23%, în timp ce PSD a câştigat 43,01% din voturi. În acest judeţ, Elena Băsescu a avut un scor de 4,25%.
La Sibiu, victoria PDL a fost moşită în chinuri la doar două procente diferenţă de PSD. Democrat-liberalii au înregistrat 33,93% din voturi, iar PSD - 32,06%. Elena Băsescu a primit 5,94% din voturile sibienilor.
Şi alte organizaţii PDL au avut grijă ca EBA să obţină un scor liniştitor, sacrificând pentru ?draga tatei? mai multe procente decât era necesar pentru un candidat independent. Este cazul Sucevei (7,55%), Prahovei (7,52%), Iaşi (6,35%), Neamţ (5,87%), Cluj (4,56%) şi Timiş (4,7%).
La scrutinul de duminică pentru europarlamentare, cele mai slabe rezultate au fost înregistrate de PDL la Galaţi, Vaslui, Constanţa, Vrancea, Iaşi, Teleorman, Brăila. În unele din aceste judeţe s-a înresgitrat diferenţe umilitoare chiar de 15-20 de procente sub PSD.
Un astfel de scor a fost consemnat la Argeş, unde PSD a obţinut 41,42% din voturi, iar PDL, 25,00%.
Atât scorurile PDL, cât şi efectul de bumerang al susţinerii din umbră a candidaturii Elenei Băsescu vor fi analizate marţi în şedinţa Biroului Permanent Naţional, nefiind excluse luarea unor decizii de debarcare a conducerilor acelor filiale care au obţinut rezultate sub media naţională a partidului.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close