Antena 3 CNN Politică Primele suspiciuni de turism şi mită electorală: 7 microbuze, oprite la ieşirea din Bucureşti (VIDEO)

Primele suspiciuni de turism şi mită electorală: 7 microbuze, oprite la ieşirea din Bucureşti (VIDEO)

Primele suspiciuni de turism şi mită electorală: 7 microbuze, oprite la ieşirea din Bucureşti (VIDEO)
Sursa foto: sectie vot
07 Iun 2009   •   11:24

Turismul şi mita electorală dau semne că nu vor lipsi nici la scrutinul pentru Parlamentul European. Primele cazuri au fost semnalate BEJ-urilor din teritoriu de echipele de monitorizare ale PNL. În comuna giurgiuveană Prundu, social-democraţii ar fi acordat sute de telefoane mobile alegătorilor, iar în Capitală ar fi fost aduse grupuri de alegători din Ilfov şi de la Târgovişte.

Conform liberalilor, autocarele cu social-democraţi fac naveta între Bucureşti, Ilfov şi judeţele limitrofe. Astfel, grupuri de pesedişti din Târgovişte, Ilfov şi Giurgiu ar fi fost aduşi în Capitală pentru a avota pe listle suplimentare, în timp ce la nivelul judeţului Giurgiu ar fi fost semnalate autocare din Bucureşti pline cu activişti social-democraţi.

Liberalii au acuzat că la Şcoala 308, sector 4, la secţiile de votare 759-760-761-762, s-au prezentat la 70 de cetăţeni din Tamaş - Corbeanca, aduşi cu autocarul nr. B-56 -KDY. La Şcoala nr. 168, sector 6, str. Alizeului ( Crângaşi), alte 60 de persoane din judeţul Ilfov au sosit la vot în grup, votând pe liste suplimentare, la secţiile 1184-1885-1186-1187.

PNL mai susţine că la Şcoala 100, Andrei Şaguna, de pe strada Văcăreşti, sector 4, 12 persoane din Târgovişte au sosit cu un microbuz şi au votat la secţia 657.

O situaţie similară s-a înregistrat şi în judeţul Giurgiu. "De asemenea, două autobuze aparţinând autogării Bucureşti Filaret cu numerele de înmatriculare B 06 FLT şi B 35 FLT au fost surprinse în trafic cu alegători din zona Istru, Ramadan - Poligon auto şi Drumul Fermei din Giurgiu, precum şi un microbuz cu numărul de înmatriculare GR 04 AHL în dreptul Şcolii nr. 4 din Giurgiu, ce urmau să plece spre Bucureşti pentru turism electoral", arată PNL Giurgiu, care a mai sesizat Biroul Electoral Judeţean (BEJ)că membri ai filialei judeţene a PSD au oferit, sâmbătă, mită electorală constând în telefoane mobile, acţiune ce continuă şi duminică, în ziua votului.

Potrivit PNL Giurgiu, aproximativ 500 de telefoane mobile s-au dat cu titlul de mită electorală în comuna Prundu. Acelaşi gen de acţiune s-a înregistrat atât pe raza municipiului Giurgiu, cât şi în localităţile din judeţ, precizează PNL.

La rândul lor, social-democraţii reclamă existenţa unui număr mult mai mare al buletinelor de vot din mai multe secţii, faţă de cel care figurează în procesele-verbale iniţiale, cazul judeţului Cluj. Potrivit unui comunicat de presă al filialei social-democrate, numărul acestor buletine este mai mare cu câteva zeci de bucăţi în mai multe secţii de votare din judeţ. "Printre secţiile la care au fost semnalate astfel de probleme sunt secţiile cu numerele 56, 57, 200, 302 şi 589", se arată în comunicat.

Şapte microbuze au fost oprite la ieşirea din Bucureşti, în urma unei sesizări. Poliţia Comunitară a oprit microbuzele, suspectându-i pe călători de turism electoral. Microbuzele se îndreptau către judeţele Ialomiţa, Giurgiu şi Dâmboviţa.
Potrivit poliţiştilor, cele aproximativ 80 de persoane aflate în microbuze au declarat că sunt munictori pe şantierele din Bucureşti, care se întorc acasă. Atât aceştia cât şi şoferii microbuzelor au fost legitimaţi. În cazul în care numele lor apar de mai multe ori pe listele de votare, oamenii riscă dosar penal şi închisoare de la şase luni, până la 5 ani.



La nivelul altor judeţe s-au semnalat nereguli legate de numirile unor reprezentanţi în birourile secţiilor de votare.
Preşedintele BEJ Arad, Eugenia Iovănaş a declarat că au fost câteva secţii de votare în care reprezentanţi ai partidelor au fost înlocuiţi "peste noapte".

"Avem câteva situaţii în care reprezentanţi ai partidelor nu s-au prezentat şi în locul lor au venit alte persoane, care nu au o numire oficială din partea noastră. Aceste persoane au fost schimbate peste noapte, cu un telefon de la partide, fără temei legal. Conform legii, un reprezentat poate să fie schimbat pe motiv de boală sau deces, dar cu numire de la Biroul Electoral Judeţean", a declarat Iovănaş.

S-au înregistrat şi cazuri mai hilare.Reprezentanţii unei secţii de votare din Târgu Jiu au fost nevoiţi să apeleze, duminică dimineaţă, la jandarmi şi poliţişti pentru a sparge uşa ca să poată intra în sediu, în condiţiile în care paznicul care avea cheile lipsea, iar poliţistul comunitar care păzea secţia era încuiat înăuntru fără să ştie acest lucru.
Antena3.ro

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close