Antena 3 CNN Politică PSD şi PDL s-au blocat la propunerile pentru comisarul european

PSD şi PDL s-au blocat la propunerile pentru comisarul european

PSD şi PDL s-au blocat la propunerile pentru comisarul european
Sursa foto: Dan Nica
09 Iun 2009   •   11:54

PSD şi PDL s-au lovit reciproc cu propuneri pentru postul de comisar european la şedinţa de marţi a coaliţiei. Arogându-şi fiecare postura de învingător la alegerile europene, cele două părţi au ajuns într-un punct mort deoarece nici unul din cele două partide de guvernământ nu vor să dea înapoi în acestă chestiune. Social-democraţii au preluat discursul liderului lor, Mircea Geoană şi le-au pus în vedere că guvernul României trebuie să caute susţinere la nivelul membrilor UE pentru a obţine unul din poortofoliile considerate importante: cel al Agriculturii, Transporturilor, Protecţiei Consumatorului şi cel al Energiei. Potrivit unor urse din cadrul coaliţiei, democrat -liberalii au replicat arătând că preşedintele statului are atraibuţii în domeniu, pe care deja le-a exercitat pentru a face lobby pentru România în Franţa.

În prezent, cele doua partide de la guvernare s-au limitat doar să facă propuneri pentru postul de comisar european, însa încă nu s-a ajuns la o decizie, a declarat marţi vicepremierul Dan Nica, care a arătat că vor avea loc noi negocieri înainte ca nominalizarea să fie trimisă Guvernului, conform procedurilor.

El a ţinut să sublinieze că decizia privind numirea comisarului european va fi luată de Guvernul României şi nu de către preşedinte, aşa cum susţineau liderii PDL.

"Trebuie să mergem pe un portofoliu care să fie reprezentativ pentru România. Este evident că un rol important îl joacă şi factorul de câştigător la alegerile europarlamentare. Un cuvânt important îl va avea câştigatorul alegerilor europarlamentare, adica PSD-ul, însă vom lua decizia de comun acord", a declarat Nica.

Vicepremierul a amintit că, la formarea Guvernului, faptul că PDL a avut un mndat de parlamentar în plus a fost hotărâtor pentru a determina culoarea politică a premierului ales, sugerând că un astfel de precedcent ar trebui folosit şi în cazul numirii comisarului european din partea României.

În prezent, PSD poate conta tehnic pe 11 mandate de europarlamentar, iar PDL doar pe 10. În schimb democrat-liberalii caută să contrabalanseze acest raport de forţe prin alăturarea mandatului Elenei Băsescu la zestrea partidului.

În ceea ce priveşte portofoliile pe care România le urmăreşte la Bruxelles, acestea sunt cele ale Agriculturii, Transporturilor, Protecţiei Consumatorului şi cel al Energiei. "Decizia ţine cont şi de faptul că trebuie să avem un număr important de susţinători", a recunoscut Nica.

În prezent, PDL marşează pe teza obţinerii portofoliului Agriculturii, susţin sursele citate, pe motiv că s-au făcut deja paşi pentru obţinerea de sprijin extern. Democrat-liberalii ar fi informat colegii din Psd că deja ar putea conta pe sprijinul Franţei. PDL are de altfel pregătit un om pentru acest post, pe fostul ministru al Agriculturii, Dacian Cioloş.

În schimb, liderilor PSD nu le surâd o asemenea propunere chiar dacă la rândul lor nu au o altă alternativă pe domeniu. Ilie Sârbu, omul pe care Geoană ar fi intenţionat să-l propună pentru portofoliul Agriculturii nu se arată prea încântat faţă de trimiterea lui Bruxelles, el respingând o asemenea onoare, susţin surse social-democrate.

La rândul lor, Adrian Severin şi Vasile Puşcaş sunt luaţi în calcul mai mult pentru un eventual portofoliu al protecţiei Consumatorului sau în cel mai rău caz al Minorităţilor.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close