Antena 3 CNN Politică Şah la Dragnea: Oamenii de casă ai baronului de Teleorman, zburaţi din Transporturi de ?tâmpitul? Berceanu

Şah la Dragnea: Oamenii de casă ai baronului de Teleorman, zburaţi din Transporturi de ?tâmpitul? Berceanu

Şah la Dragnea: Oamenii de casă ai baronului de Teleorman, zburaţi din Transporturi de ?tâmpitul? Berceanu
Sursa foto: Liviu Dragnea
24 Iun 2009   •   21:00

Ministrul Transporturilor Radu Berceanu şi-a luat revanşa faţă de jignirile aduse de social-democratul Liviu Dragnea în ultima şedinţă a conducerii lărgite a PSD. Berceanu a dispus miercuri noi demiteri de directori, o bună parte din ei fiind susţinuţi pentru respectivele posturi chiar de baronul PSD de Teleorman. Gestul celui încondeiat ca ?tâmpit? în cercurile social-democrate a provocat nervozitatea lui Dragnea care ameninţă că PSD ar putea recurge la măsuri similare care ar putea vopsi ministerele deţinute de cele două partide în culori monocrome. Surse din cadrul Transporturilor susţin că replica lui Berceanu l-ar fi afectat pe Dragnea nu doar în amorul propriu, ci şi la buzunar. Firma Tel Drum, controlată din umbră de Dragnea, ar fi fost unul din beneficiarii contractelor de infrastructură în care un cuvânt greu de spus avea unul din cei demişi, directorul adjunct pentru întreţinere şi drumuri la nivelul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), Cristian Duică.
Oficial, Berceanu a reclamat lipsa de susţinere manifestată de PSD şi certurile cu legea pe care au sau le-au avut în trecut unii din cei zburaţi din funcţii.
Surse din cadrul acestui minister susţin însă că omul de casă al lui Dragnea, Cristian Duică ar fi fost scos din funcţia de director adjunct al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), deoarece ar fi încercat să facă anumite jocuri cu acordare unor contracte controversatei firme Tel Drum, despre care presa a tot scris că ar reprezenta un paravan pentru afacerile preşedintelui CJ Telorman.
Decapitări în serie, motivate de lipsa susţinerii PSD
Ultimele demiteri dictate de ministrul Radu Berceanu în rândurile social-democraţilor numiţi ca directori la nivelul Transporturilor au iritat la culme pe protectorii acestora. După ce interesele pesedistului Marian Vanghelie au fost date peste cap la nivelul acestui minister, a venit rândul colegului Liviu Dragnea să plătească poliţele pentru jignirile aduse lui Berceanu.
Rând pe rând, Ministrul Transporturilor a dispus demiterea mai multor directori, consideraţi ca fiind apropiaţi ai baronului de Teleorman. Pe motiv că nu a primit de la PSD o poziţie scrisă privind menţinerea sau nu a susţinerii, Berceanu l-a demis marţi pe directorul general al Aeroportului Henri Coandă Otopeni, Sorinel Ciobanu, după doar la cinci zile de exercitare efectivă a acestei funcţii. Numirea lui Ciobanu, trimis în judecată anul trecut de DNA pentru un schimb de terenuri aprobat pe vremea când conducea Aeroportul Băneasa, a fost anunţată de Berceanu joia trecută şi a provocat un imens scandal, PSD şi PDL încercând să arunce responsabilitatea desemnării acestuia în curtea celuilalt ?partener? de guvernare.
Sarabanda demiterilor a continuat şi miercuri când Berceanu a decis schimbarea din funcţie a încă trei directori susţinuţi de PSD.
Decizia i-a vizat pe Alexandru Dumitrescu, director general adjunct la CFR SA, care mai îndeplinea şi calitate de purtător de cuvânt al acestei societăţi, Valentin Cârstea, revizor şef la CFR SA, şi pe Cristian Duică, director general adjunct la CNADNR încă din perioada guvernării PNL. Pentru toţi proaspeţii demişi, explicaţia oficială este aceeaşi: lipsa unei susţineri clare din partea PSD, în timp ce în cazul lui Dumitrescu s-ar mai adăuga trecutul său diplomatic de consul la Torino, post din care ar fi fost dat afară.
Duica, considerat ?omul de casă? al baronului de Teleroman şi deschizător de drumuri pentru ...Tel Drum
În schimb, Valentin Cârstea şi Cristian Duică fuseseră numiţi în posturi la recomandarea social-democratului Liviu Dragnea.
Cristian Duică este considerat de altfel în cercurile politice teleormănene ca ?omul de casă? al preşedintelui CJ Teleorman. Dragnea a fost cel care a negociat în 2007 o înţelegere locală cu liberalii aflaţi la putere, pact care a servit la propulsarea lui Cristian Duică din funcţia de biet consilier local la Roşiorii de Vede în cea de director adjunct pentru întreţinere şi drumuri la nivelul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).
Surse din cadrul Ministerului Transporturilor susţin că din acest post, Duică ar fi facilitat accesul firmei Tel Drum, controlată de Dragnea spre o serie de contracte publice de amenjarea şi întreţinere de drumuri şi că ar fi încercat aceleaşi jocuri şi în timpul actualei guvernări. Cu doar câteva săptămâni în urmă, Duică a intrat public în vizorul lui Berceanu primind avertisment pentrsu candalul de la Giurgiu, care a provocat decapitarea a nouă directori ai Companiei Naţionale de Autostrazi şi Drumuri Naţionale şi demiterea directorului general comercial de la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Bucureşti.
O firmă aflată în graţiile contractelor şi subvenţiilor publice
Ct priveşte Tel Drum, presa a lăsat de-a lungul timpului să curgă râuri de cerneală despre contractele de asfaltare a drumurilor judeţene pe care CJ Teleorman, condus de Liviu Dragnea le-a direcţionat spre această firmă. Aşa se face că Tel Drum a înghiţit în perioada 2001-2008 peste 90 % din fondurile alocate de CJT pentru reparaţii de drumuri, şi-a adjudecat peste 5 milioane de euro din lucrări finanţate cu fonduri UE şi în totalitate banii alocaţi de Guvern pentru combaterea efectelor inundaţiilor. Tel Drum este şi unul din principalii destinatari ai subvenţiilor pentru agricultură. În prezent firma lucrează mii de hectare de teren în Teleorman, produsele obţinute fiind valorificat prin intermediul fostei fabrici de conserve din Turnu Măgurele, falimentată şi cumpărată de Tel Drum. Numai în 2004 Tel Drum a încasat de la stat peste 10 miliarde de lei pentru achiziţionarea a 32 de instalaţii de irigat,adică mai bine de jumătate din cota alocată Teleormanului. Cu un an îninte de ceastă tranzacţie, Tel Drum încasa subvenţii în valoare de 23,2 miliarde lei. Firma Tel Drum deţine două staţii radio şi controlează direct sau prin contracte de publicitate peste 70% din presa locală.

Dragnea ameninţă cu monocromarea ministerelor PSD

Cu doi din proprii oameni scoşi din cărţi de Berceanu, vicepreşedintele social-democrat Liviu Dragnea a ameninţat că în cazul în care demiterile unor reprezentanţi PSD vor continua la nivelul ministerelor conduse de democrat-liberali, partidul său şi-ar putea rezerva dreptul de a recurge la măsuri similare la nivelul unor ministere, dar şi în teritoriu, ajungându-se la instituţii monocolare politic.
Dragnea a atras atenţia că PSD susţine toate persoanele propuse de social-democraţi pentru funcţii în toate structurile guvernamentale şi locale.
"Dacă demiterile pe care le-a început domnul Radu Berceanu vor continua, vor avea o urmare firească din partea noastră. Putem prelua acest exemplu de bună practică şi îl vom extinde la nivelul întregii coaliţii, astfel încât miniştrii PSD să îi demită pe toţi membrii PDL, inclusiv din instituţiile din judeţe, iar miniştrii PDL să îi demită pe reprezentanţii PSD. Atunci vom clarifica lucrurile în coaliţie: un domeniu, de sus până jos, este asumat de un singur partid", a declarat vicepreşedintele social-democrat, citat de Mediafax.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close