Antena 3 CNN Politică Scandal în partidul lui Dacian Cioloș. Doi membri din Consiliul Național, demisionați cu forța

Scandal în partidul lui Dacian Cioloș. Doi membri din Consiliul Național, demisionați cu forța

Scandal în partidul lui Dacian Cioloș. Doi membri din Consiliul Național, demisionați cu forța
31 Ian 2019   •   17:18

Nici nu a trecut prea multă apă pe Dâmbovița de la recentul congres, că în PLUS-ul lui Dacian Cioloș se învolbură apele. Și la câteva zile după ce a fost ales președinte al noii formațiuni, Cioloș dă afară doi membri aleși în Consiliul Național. Unul chiar apropiat de el.

"Biroul Național al PLUS a luat act de decizia domnilor Avram Fițiu și George Gima de a se retrage din pozițiile ocupate în cadrul Consiliului Național al partidului. Dorim să le mulțumim pentru activitatea depusă în cadrul partidului și le dorim succes în continuare. PLUS este un partid care pune mai presus de orice criteriile de etică și integritate. Ne dorim o organizație deschisă și transparentă, în care să se regăsească toți cei dispuși să pună umărul la construirea unui partid dedicat interesului public. Urmează o perioadă de dezvoltare intensă, în care vom avea nevoie de multă energie și răbdare pentru a duce la bun sfârșit proiectul PLUS. Vom avea parte de multe atacuri și dezinformări. Din acest motiv, e necesar să folosim organismele interne ale partidului pentru a rezolva, în cel mai democratic și transparent mod cu putință, problemele care apar" precizează comunicatul partidului, publicat pe site-ul oficial.

Demisionarul nu și-a dat demisia

Surpriza apare în momentul în care George Gima spune că el nu și-a dat nicio demisie.

"Consider că a continua îndelung acest dialog prin postări pe Facebook nu face bine organizației, deși avem deja în spate mai bine de un an și jumătate de maturitate. Eu am semnalat public o problemă gravă (pentru că soluționarea ei în intern dura deși alți colegi o semnalaseră deja).Dacă cunoaștem o persoană de mult timp, dacă știm ce poziții publice are de ani de zile și dacă îi cerem ajutorul să vină în Consiliul Național, înseamnă că ceilalți colegi au dreptul să fie nedumeriți și apoi să încerce să apere valorile cu care au pus bazele organizației. Și cu care au construit, în țară și în diaspora, unul dintre cele mai ambițioase proiecte de după Revoluție.Ulterior mi s-a cerut să renunț la poziția din Consiliu (fiind exclus din grupurile de lucru) și să-mi dau demisia din partid, iar PLUS a prezentat și o poziție publică, în numele meu (PLUS având de ceva vreme o problemă la capitolul comunicare). Or eu cred că acest tip de excludere nu e conformă cu ceea ce construim noi acum.Trăim într-o lume care nu mai acceptă vechiul mod de a face politică și tentațiile de a camufla sub preș probleme care pot apărea uneori.Aș dori părerea Comisiei de Etică referitor la această situație și între timp am putea pune subiectul în stand-by pentru că avem, probabil, alte priorități", a scris Gima, pe Facebook.

Dacian Cioloș a reacționat și el

"Ieri a fost un moment neplăcut pentru organizația noastră tânără. O organizație gândită pentru oameni buni, onești, responsabili. Sunt convins că cei mai mulți dintre noi suntem așa. Pe Avram Fițiu îl cunosc de mult timp. I-am apreciat pasiunea pentru agricultură și viața țăranului român. Pozițiile sale publice din ultimii ani sunt în clară contradicție cu valorile noastre și cu principiile expuse în codul nostru etic și în statutul PLUS. Pentru mine, decizia de retragere din Consiliul Național și din partid e fără întoarcere.Am zis de la început că intrarea în partid este deschisă tuturor celor care respectă statutul și codul de etică. Iar în cazurile neplăcute, când se înscriu oameni care nu le respectă, avem o comisie de integritate și arbitraj, care are mandatul să rezolve astfel de situații.De aceea, pe oamenii cărora le-am cerut ajutorul să vină în Consiliul Național pentru că am crezut că pot contribui la construirea PLUS consider că este normal să îi rog să renunțe atunci când acțiunile lor aduc deservicii clare organizației.

În ceea ce-l privește pe George Gima, consider că răbdarea și reflexul organizațional de a te consulta cu colegii înainte de ieșirile publice pe subiectele de interes ale partidului sunt calități necesare pentru un membru în Consiliul Național. Avem nevoie de mecanisme funcționale și eficiente, pe lângă pasiune și entuziasm", a scrie Cioloș, pe Facebook.

Răfuială pe Facebook

Totul a plecat după ce Gima l-a acuzat public pe Avram Fițiu, un apropiat al lui Dacian Cioloș, de simpatii legionare, după ce ar fi fost adept al lui Marian Munteanu.

"Dacă mi-ați fi spus ca voi face parte din Consiliul Național al unui partid nou, alături de simpatizanți ai curentelor de extremă dreaptă, nu aș fi crezut. Domnule Avram Fitiu, dragă coleg în Consiliul Național al PLUS:

• Nu cred că dreptul la avort poate fi adus în discuție în Uniunea Europeană în 2019, așa cum considerați dumneavoastră.
• Nu cred că “secularizarea și laicizarea se plătesc cu moartea”, așa cum credeți dumneavoastră.
• Nu cred că putem educa generațiile tinere cu afirmații de genul “imigrația musulmană și romă e putreziciune”, așa cum o faceți dumneavoastră, preluând acestea de la mișcări de extremă dreaptă din Europa.
• Nu cred în retorica blamării refugiaților, care vin să distrugă Europa și nu cred ca “o nouă cruciadă” poate fi soluția.
• Nu cred că tot ce iese din cadrul “familiei normale” (așa cum o definiți dumneavoastră) trebuie blamat sau jignit. Cred cu tărie în respectarea drepturilor fiecărei persoane, indiferent de religie, credință sau alte preferințe.
• Nu cred ca “trebuie să trimitem la abator clasa politică a României”, așa cum îndemnați dumneavoastră.
• Nu cred că educația sexuală în școli ar fi periculoasă, așa cum considerați dumneavoastră.
• Nu cred în conspirații contra agriculturii românești sau contra poporului român.
• Nu cred în produsele tradiționale pe care le promovați ca fiind vindecătoare de boli incurabile pentru moment.

Viziunea identitară, reacționară, bazată pe ură și pe manipulare nu face parte din valorile mele.

Este clar că avem viziuni diferite despre evoluția societații și vă rog, așadar, să explicați aceste opinii ale dumneavoastră și să ne spuneți cum poate ajuta extrema dreaptă societății românești, europene și dezvoltării partidului PLUS", a scris Gima.

×
Parteneri
Elevii care pot avea vacanţa de Paşte prelungită
x close