x close

Scandal. Inspectoratul școlar Iași, condus pe atunci de propunerea de astăzi pentru Ministerul Educației - Camelia Gavrilă, sancționat pentru segregare rasială

11 Sep 2019   •   17:09
Scandal. Inspectoratul școlar Iași, condus pe atunci de propunerea de astăzi pentru Ministerul Educației - Camelia Gavrilă, sancționat pentru segregare rasială

Inspectoratul Școlar Județean Iași, condus în 2016 de noua propunere a premierului Viorica Dăncilă pentru Ministerul Educației - Camelia Gavrilă - a fost implicat într-un scandal, atunci când a fost sancționat de CNCD pentru segregarea rasială a copiilor de etnie romă.

Potrivit Ziarului de Iași, în luna aprilie 2016, Centrul de Advocacy şi Drepturile Omului (CADO), prin intermediul avocatului Mihaela Roxana Prisăcariu, a depus plângere la CNCD împotriva Şcolii „Bogdan Petriceicu Haşdeu“ Iaşi şi a ISJ Iaşi pentru faptul că discriminarea este tolerată.

Astfel, potrivit CADO, motivele pentru depunerea plângerii au fost că „în cadrul acestei şcolii, elevii învaţă în 7 corpuri de clădire, însă majoritatea elevilor de etnie romă au fost repartizaţi în corpul C, ajungând, potrivit datelor oferite de către şcoală, la peste 50% din numărul total al elevilor din acel corp“.

CADO a decis să întreprindă demersul de sesizare a autorităţilor după ce un grup de părinţi de etnie romă s-au plâns de calitatea actului educaţional din corpul C, unde majoritatea copiilor, chiar şi după finalizarea clasei a IV-a, nu pot citi şi scrie corect.

De asemenea, o altă problemă semnalată de către grupul de părinţi a fost şi faptul că majoritatea cadrelor didactice care predau la acele clase sunt suplinitori sau „cadre didactice pensionare reîncadrate“

CNCD, în urma unor sesizări ce au urmat investigaţiilor realizate de către organizaţii neguvernamentale locale şi de Asociaţia „Pro Roma“ din Iaşi, a decis să amendeze contravenţional Şcoala „Bogdan Petriceicu Haşdeu“ din Iaşi cu suma de 3.000 lei, şi cu 5.000 de lei ISJ Iaşi.
 

Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati