Antena 3 CNN Politică Sinteza Zilei - Băsescu numeşte un "securist" consilier şi apoi îl demite?

Sinteza Zilei - Băsescu numeşte un "securist" consilier şi apoi îl demite?

Sinteza Zilei - Băsescu numeşte un "securist" consilier şi apoi îl demite?
24 Apr 2008   •   23:31

Indecizie la Palatul Cotroceni sau incapacitate de a alege omul potrivit. Traian Băsescu l-a revocat joi după-amiază din funcţie pe noul şef al protocolului de stat, după ce semnase numirea acestuia în funcţie cu numai câteva ore înainte. Administraţia Prezidenţială nu a comunicat însă şi motivul numirii şi destituirii lui Valeriu Arteni în aceeaşi zi. Surse de la Cotroceni susţin că Arteni ar fi fost destituit din cauza legăturilor pe care acesta le-ar fi avut cu Securitatea, în vremea regimului comunist.

?Marea problemă a lui Traian Băsescu nu este că l-a numit pe Arteni în această funcţie, ci revocarea. El este obligat acum să ne spună de ce l-a revocat, pentru că, prin această gafă, preşedintele l-a compromis pe demnitar?, a declarat Ion Cristoiu, în cadrul emisiunii Sinteza Zilei.

?Ori Traian Băsescu nu a ştiut de trecutul omului - şi atunci e o nebunie ce se întâmplă la preşedinţie, ori a ştiut şi este o mare gafă ceea ce a făcut?, a catalogat analistul politic decizia şefului statului. De aceeaşi părere este şi Victor Ciutacu, redactor şef la Jurnalul Naţional. El a vorbit despre trecutul securistic al lui Ion Pascu, cel în locul căruia a fost numit pentru câteva ore Valeriu Arteni. Pascu a fost denunţat de Mircea Răceanu ca fiind ?securist la externe?. Problema nu a deranjat însă Cotroceniul şi nu a existat nicio dezminţire dinspre palat. ?Încep să-l lase serviciile, pe Băsescu, şi-o să păţească ca şi Constantinescu?, a avertizat Ciutacu.

Mugur Ciuvică: Preşedintele a aflat ceva mult mai grav despre Arteni -  

O altă ipoteză a fost lansată însă de Mugur Ciuvică, care este convins că Traian Băsescu a descoperit ceva în trecutul lui Arteni mult mai grav decât colaborarea cu Securitatea. ?Cred că singura motivaţie a deciziei preşedintelui este că, între timp, a aflat alte lucruri mult mai grave din activitatea acestui securist vechi, şi şi-a dat seama că ele ar putea apărea pe piaţă într-un timp foarte scurt?, susţine Ciuvică. Cu toate astea, cele două decizii succesive ale preşedintelui sunt ?un semn foarte prost în ceea ce priveşte seriozitatea instituţiei prezidenţiale? şi este obligatoriu ca Traian Băsescu să comunice motivarea lor, este de părere preşedintele Grupului de Investigaţii Politice.

Radu Tudor: Preşedintele s-a făcut de râs -  

Procesul de curăţire a serviciilor şi administraţiei româneşti, început din 2000, este rezultatul unei înţelegeri cu NATO, care a obligat România să scoată foştii securişti din spaţiile membre ale Organizaţiei. Acum, ?preşedintele s-a făcut de râs?, a acuzat analistul Radu Tudor. ?Valeriu Arteni face parte din echipa aceea de diplomaţi care au avut legături cu Securitatea înainte de '89 şi care apăreau pe lista celor ce nu puteau fi acreditaţi pe un spaţiu NATO?.

El face parte din acea echipă care era sortită pensionării, dar a fost recuperat de Băsescu în 2008, a continuat Radu Tudor. Potrivit acestuia, problema este însă mult mai gravă decât s-a lăsat de înţeles. Şi asta pentru că decizia preşedintelui de a reactiva un fost securist a trecut în mod clar prin filtrul diplomaţilor străini acreditaţi la Bucureşti. Care nu vor trece gafa prezidenţială cu vederea, a conchis analistul.

Antena3.ro

×
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close