Antena 3 CNN Politică Tensiuni în coaliția de guvernare: Norica Nicolai dezvăluie nemulțumirile ALDE

Tensiuni în coaliția de guvernare: Norica Nicolai dezvăluie nemulțumirile ALDE

Tensiuni în coaliția de guvernare: Norica Nicolai dezvăluie nemulțumirile ALDE
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    02 Sep 2017   •   10:54

Apar tensiuni grave în coaliția de guvernare PSD-ALDE. Lideri importanți din partidul lui Călin Popescu Tăriceanu sunt nemulțumiți de acțiunile guvernului, dar și de comunicarea cu partenerii de la PSD.

 

UPDATE 13.45Dragnea și Tăriceanu susțin că nu e nicio tensiune în coaliția de guvernare

UPDATE 12.35Dragnea admite tensiuni în coaliție: S-ar putea ca nemulțumirile ALDE să fie reale

Liderul PSD Liviu Dragnea şi preşedintele CN al PSD, Mihai Fifor, au venit, sâmbătă, la şedinţa Delegaţiei Permanente a ALDE, care se desfăşoară la Mamaia, discuţiile vizând nemulţumirile ALDE legate de comunicarea în cadrul coaliţiei şi de nerespectarea algoritmului de împărţire a funcţiilor.

UPDATE 10.54 - Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, nu confirmă tensiunile din coaliție, de care a vorbit Norica Nicolai.

Ședința PSD-ALDE va începe în scurt timp.

UPDATE 10.45 - Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu (ALDE), a recunoscut că sunt unele probleme în relaţia cu PSD, în privinţa comunicării, dar nu la nivel de conducere.

"Mai avem restanţe. Important e să avem oameni foarte buni şi noi ne străduim să venim cu candidaţi profesionişti. Mai avem încă anumite dorinţe şi sperăm să le rezolvăm. (...) E nevoie de consultări mai serioase", a declarat Meleşcanu.

Cât privește relația Dragnea-Tăriceanu, Meleșcanu a spus că ”la nivel de conducere, comunicarea e excelentă”.

----------------------------

Știrea inițială 10.09

Europarlamentarul Norica Nicolai iese la atac și dezvăluie public nemulțumirile din coaliție. Ea acuză că formațiunea lor este văzută ca o ”anexă” și dezvăluie că în activitatea guvernului sunt aspecte care lasă de dorit.

”Sunt lideri PSD care consideră ALDE o anexă. Aș vrea să se înțeleagă că e un partid de sine stătător, nu o anexă a cuiva”, a spus europarlamentarul Norica Nicolai.

”Vrem un proiect de țară și în condițiile în care guvernul nu va face acest lucru, mai ales după ultimele decizii cu mutarea departamentului la Ministerul Culturii. Sunt îngrijorați de lipsa unei legislații în materie de patrimoniu național, pe care toată lumea o reclamă, dar nimeni nu o face. (...) Există lucruri care lasă de dorit”, a declarat Norica Nicolai.

De asemenea, oamenii lui Tăriceanu  mai spun că sunt secretari de stat care nu sunt lăsați să vorbească în public, în mass-media, să spună măsurile pe care le iau. Ei acuză un embargou pus de miniștri PSD.

Europarlamentarul spune că toate aceste nemulțumiri vor ajunge sâmbătă la urechile președintelui PSD, Liviu Dragnea.

De asemenea, conducerea ALDE şi parlamentarii partidului reproșează PSD felul în care au fost împărţite funcţiile la nivel local

Cei din ALDE spun că sunt dezavantajaţi şi că au primit doar funcţiile pe care nu le-au dorit cei din PSD. În aceste condiţii, Călin Popescu Tăriceanu pare decis să pună piciorul în prag. 

Conducerea ALDE, plus parlamentarii şi organizaţiile judeţene, vor analiza în week-end cum funcţionează coaliţia. Ei au foarte multe reproşuri faţă de PSD. 

Sâmbătă dimineaţă va fi cel mai important la Biroul Politic Naţional, unde vor veni şefii de filiale cu rapoartele colaborării din teritoriu cu cei de la PSD. Majoritatea organizaţiilor se plâng că există nemulţumiri faţă de colaborarea cu PSD, iar principalul motiv îl constituie împărţirea funcţiilor de la nivel local. 

Cei de la ALDE susţin că sunt constant dezavantajaţi, că au primit cele mai proaste funcţii, pe care nu le voia nimeni şi foarte puţine, nu cum ar trebui să fie partajul. 

Conducerea PSD, ALDE și miniştrii cabinetului Tudose se reunesc la Mamaia

Conducerea PSD se reuneşte din nou în şedinţă, pe litoral, de această dată la Mamaia, la numai o săptămână după o altă reuniune a Comitetului Executiv Naţional al PSD care a avut loc weekendul trecut la Neptun. 

Va fi totodată o şedinţă miniştrilor cabinetului Mihai Tudose, dar şi a grupurilor parlamentare ale PSD. 

În şedinţa CExN, vor fi definitivate o serie de decizii luate săptămâna trecută, între acestea fiind numirea conducerii unei noi structuri, Departamentul Naţional al Resursei Umane, precum şi a Direcţiei de gestiune a carierei politice din cadrul acestuia. 

CExN al PSD va aproba totodată nominalizarea şi aprobarea departamentelor Consiliului Naţional. 

Evaluarea a opt luni de guvernare şi proiectul de buget se află pe agenda discuţiilor reuniunii Comitetului Executiv Naţional al PSD de la Mamaia, a anunţat duminică, 27 septembrie, liderul social-democraţilor, Liviu Dragnea, adăugând că temele vor fi discutate şi în şedinţa grupurilor parlamentare şi cu miniştrii cabinetului Tudose. 

Priorităţile noii sesiuni parlamentare 2017 vor fi discutate în şedinţele CExN şi a grupurilor reunite ale PSD. 

Preşedintele Camerei Deputaţilor a declarat, vineri, că sesiunea parlamentară de toamnă va avea o activitate legislativă "bogată", menţionând între priorităţi legile justiţiei, Fondul suveran de dezvoltare şi investiţii, legea pensiilor şi legea prevenţiei. El a spus că alte priorităţi legislative vor fi discutate la reuniunile PSD din weekend care se vor desfăşura la Constanţa. 

"Vom discuta în acest weekend şi alte priorităţi legislative împreună cu colegii din partid şi cu colegii de la ALDE şi de luni începem programul legislativ", a adăugat Dragnea. 

Liderul PSD a punctat că la aceste reuniuni se va aborda şi tema înfiinţării Autorităţii Naţionale pentru Interceptarea Convorbirilor, propusă de Călin Popescu Tăriceanu. 

"Vom discuta despre această propunere în weekend, voi discuta cu colegii mei în partid. Nu am automat ceva împotrivă, o să vedem care sunt detaliile. Ideea nu mi se pare greşită. O să discutăm detaliile acestei iniţiative legislative, pentru că nu este o iniţiativă neimportantă şi să vedem dacă cei care au iniţiat-o au gândit toată arhitectura", a adăugat Dragnea. 

Potrivit acestuia, la reuniunile din weekend Guvernul va prezenta punctul de vedere în privinţa Pilonului II de pensii, despre accize, impozitul pe dividende şi despre alte măsuri guvernamentale. "Aşa am convenit, ca în acest weekend la întâlnirea între Guvern, CExN şi grupurile parlamentare să se discute şi acest lucru. (...) Şi eu şi colegii mei aşteptăm cu interes să ne prezinte Guvernul care este părerea lor", a adăugat Dragnea. 

Tot la Mamaia s-au reunit şi liderii ALDE, urmând ca preşedintele PSD să participe sâmbătă la şedinţa alianţei. 

×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close